U FBiH devet zaraženih: Pod zdravstvenim nadzorom više od 8.000 osoba

Jedno od prvih pitanja koje smo razmatrali su povratne informacije s terena nakon što smo jučer izdali prve naredbe. Danas smo imali samo dvije odluke koje smo donijeli, ali smo se dogovorili o načinu rada i izvještavanja, kazala je zapovjednica Federalnog kriznog štaba civilne zaštite Jelka Milićević.

Članica Kriznog štaba, doktorica Marina Bera kazala je ovom prilikom da je u FBiH, prema posljednjim potvrđenim informacijama, zabilježeno 9 slučajeva koronavirusa.

– Ukupno je testirano 114 osoba, a pod zdravstveni nadzor, izolaciju i samoizolaciju stavljeno je više od 8.000 osoba. Imamo tri pozitivna slučaja u Mostaru, a ono što moram naglasiti jeste da je više osoba testirano i da su svi drugi negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane. Beba, odnosno novorođenče, je, isto tako, negativno, bolnica je poduzela sve korake koji su u skladu sa strukom. Dio pacijenata je premješten, a dio otpušten kući. Sedam osoba se nalazi u izolaciji u bolnici u Mostaru – pojasnila je Bera.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, poručio je kako je aktivna naredba da se propisuje izolacija svim osobama koje ulaze u BiH. 

– Inspektori i u FBiH i u RS izriču naredbe prema svim građanima i to je prva naredba koja je donesena – rekao je poručivši da je situacija pod kontrolom.

Ajdinović je kazao i to da je pokrenuto i šest prekršajnih postupaka zbog kršenja naredbi, a razmišlja se i o pokretanju krivičnog djela protiv vozača iz Srebrenika.

– Imali smo i prijava rasta cijena. Ljudi su na terenu. Uručili smo skoro 67.000 KM kazni i 30 prekršajnih naloga – rekao je Ajdinović.

Izvor: Avaz.ba

Related posts