U Cazinu obilježen Dan medrese i Dan vakifa

U Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu jučer je svečano obilježen Dan vakifa na datum Dana škole, a u okviru posjete Muftijstvu bihaćkom svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Program je upriličen u sportskoj dvorani Medrese u Cazinu, a uz reisu-l-ulemu prisustvovali su brojne druge zvanice iz religijskog, šireg društvenog i političkog života.

Među njima i Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Dženan Handžić, direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu, glavni imami i imami s područja Muftijstva bihaćkog, Hasan-ef. Makić, bivši muftija bihaćki, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Grada Cazina, Mustafa Ružnić, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i drugi.

Sudbine reisa Čauševića, Medrese i njenih vakifa su povezane

Program je otvoren učenjem Kur'ana, a potom se prisutnima obratio i direktor Medrese Zuhdija Handanović. U svome obraćanju podsjetio je na dugogodišnju historiju Medrese u Cazinu te put njene reaktivacije i izgradnje za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i poslije. Između ostalog, posebno je naglasio ulogu vakifa.

“Medresa u Cazinu nosi ime po jednom od najvećih bosanskih alima, reisu Džemaludin-ef. Čauševiću. Rekao bih da je sudbina i Božija odredba povezala reisa Čauševića i Medresu u Cazinu, koji danas zajedno žive. Taj veliki muslimanski prosvjetitelj i reformator, koji je stalno zastupao puteve obnove muslimanskog vjerskog i društvenog života, živio je ispred svoga vremena”, podsjetio je Handanović na ličnost i djelo reisa Čauševića, te tome dodao da je sudbina Medrese povezana i s njenim vakifima, koji je nesebično pomažu.

Ovom prilikom on je posebno istakao djelo vakifa Fikreta Makića koji je uvakufio 200.000,00 KM.

“Hvala i vama mnogim vakifima koji ste u protekloj godini više od 100.000,00 KM uvakufili za našu medresu”, dodao je Handanović.

Također, najavio je plan Medrese o tome da u saradnji s Medžlisom Cazin i Muftijstvom bihaćkim otvore dječiji vrtić u okviru Medrese.

Na kraju je podsjetio na trenutnu poziciju i važnost Medrese, broj učenika i profesora te naglasio pomoć koja im se pruža u okviru Islamske zajednice, ali i na nivou vlasti.

Trajna vrijednost djela u ime Boga

Muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić u svome govoru je, prije svega, podsjetio na vrijednosti mjeseca ramazana u kojem se ljudi oplemenjuju. Potom se osvrnuo na ulogu vakifa.

“Zahvaljujući našim vakifima danas na području Krajine imamo dvije značajne obrazovne ustanove – Medresu u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, koji omogućavaju da se naša omladina obrazuje u okvirima islama i lijepog odgoja. Trajni vakuf, poštovani vakifi, koji ste uvakufili u izgradnju Medrese i svih pratećih objekata, danas svjedoči da samo ono što se u ime Boga učini ima trajnu vrijednost”, istakao je muftija hfz. Kudić.

Izrazio je zahvalnost vakifima, ali i posebnu zahvalnost uposlenicima Medrese.

Dobro generacija koje stasavaju na dobru vakufa

Skupu se obratio reisu-l-ulema Kavazović naglasivši značaj ovog događaja u kontekstu kojeg su živjeli i žive Krajišnici, koji su Medresu izgradili svojim sredstvima.

“Ovo je nešto impresivno. Nešto što u nama omogućava duboke emocije i potiče osjećaje ponosa. Mislim da se ovome rijetko može naći premca u svijetu. Stoga, obilježavanje godišnjice ove škole nije običan događaj. On je pouka i poruka. I nadam se da će preživjeti dugo”, kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je na odnos prema imetku kroz tradiciju Poslanika, a.s. Stoga je posebno poselamio prisutne vakife.

“Svi ćemo pred Dragim Bogom morati odgovarati za pet pitanja. Među njima je i pitanje kako smo stekli svoju imovinu i u što smo je potrošili. Mnogi od nas će se mučiti s odgovorom. Postoje dvije vrste ljudi: oni posvećeni isključivo ovom svijetu i oni pogleda uprtim u ahiret. Ako čovjek hoće da zna kojoj skupini pripada, neka pogleda da li ga sretnim čini da daje ili da uzima. Što se vjernika tiče, njega obraduje svako dobro koje učini i rado izdvaja sredstva u svako dobro računajući da će za to imati nagradu kod Allaha. Naši vakifi su svoja sredstva uložili u nešto iznimno korisno, u nešto što će, ako Bog da, potrajati dugo. Zahvaljujući njima, svake godine iz ove škole izlaze nove generacije mladića i djevojaka lijepo odgojenih i obrazovanih, koji svojim djelovanjem i svojim načinom života našu stvarnost mijenjaju na lijepo, jačaju našu kulturu i učestvuju u sveopćem razvoju naše drage domovine Bosne i Hercegovine”, kazao je reisu-l-ulema.

Posebno je naglasio ulogu Medrese u Krajini i njen utjecaj na ljepšu stvarnost ovoga kraja.

Prisutnim se obratio i Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta, koji je ukazao na imperativ i vrijednosti, učenja, odnosno znanja u islamu.

Pri tome je podsjetio na doprinose reisa Džemaludin-ef. Čauševića i njegovu viziju. A, između ostalog, naglasio je posebnu vrijednost koju medrese imaju u okviru misije i rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se, između ostalih, u okviru programa obratili i gradonačelnik Grda Cazina Nermin Ogrešević, premijer USK Mustafa Ružnić, te federalni ministar Šemsudin Dedić.

Dodijeljena priznanja i vakufname vakifima godine

U okviru svečanosti uručene su i vakufname i priznanja vakifima godine za 2021. i 2022. godinu. Vakifom 2021. godine proglašen je Mehmed Ičanović, koji je uvakufio 10.000,00 KM za Medresu, a vakufnamu mu je uručio muftija hfz. Kudić.
Vakifom godine za 2022. proglašen je Fikret Makić koji je uvakufio 200.000.00 KM, a vakufnamu mu je uručio reisul-ulema Kavazović.

Svečanost su upotpunili izvođenjem ilahija i kasida hor Medrese, te hor Gazije iz Bužima. Program je zaključen učenjem Kur'ana i dovom. Potom su prisutni imali priliku pogledati izložbu “Blagodarja medresa” postavljenu u holu školske zgrade. Također, organizovan je zajednički iftar u medresanskim prostorijama.

Izvor: Muftijstvo bihaćko

Related posts