U Bratuncu obilježen Dan bijelih nišana: Mališani čistili nišane na mezarju "Veljaci"

Tim povodom, nekoliko desetina polaznika mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bratunac učestvovalo je u čišćenju nišana na šehidskom mezarju “Veljaci.”

Obilježavanje Dana bijelih nišana započeto je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te odavanjem počasti žrtvama genocida u Bratuncu.

– Želimo da naša djeca svojim rođacima, odnosno njihovim vršnjacima koji su ovdje ukopani, operu nišane. Kada djeci pričate o prošlosti to je dobro, ali kada date djetetu, mladoj osobi, da svom rođaku opere nišan, smatram da se tu pravi posebna veza i to je što u njima ostaje zauvijek. Sutra tom djetetu ne može niko pričati isprazne priče, kada on zna da je njegov vršnjak ubijen samo zato što je nosio drugačije ime i prezime – kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Današnjem obilježavanju Dana bijelih nišana prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je važno što djeca posjećuju mezarje, da uče o prošlosti, ali i da se zajedno druže i upoznaju jedni druge.

– Važno je da se vi na vrijeme naučite onome čemu nisu bili naučeni vaši vršnjaci u svoje vrijeme. Vi danas treba da ponesete poruku vašim roditeljima, da prenesete da ste prali nišane bratunačkih šehida, koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i samo zato što su željeli braniti domovinu Bosnu i Hercegovinu. Neka vam to ostane u sjećanju. Važno je da nas iduće godine bude još više. Svi treba da se potrudimo da ova manifestacija bude masovna, kako bi naša djeca imala potpunu informaciju o onome šta se desilo 1992. godine. Vi ste u školama prinuđeni da učite historiju koja je iskrivljena, koja ne govori o tome da su vaši djedovi, vaše nene, vaši preci ubijani samo zato što su bili muslimani – poručio je Salkić.

Nakon što je okončana akcija čišćenja nišana, upriličen je zajednički doručak i druženje mališana.

Related posts