U Bosanskom Petrovcu 20 povratničkih porodica uselit će u novu zgradu

Dvadeset porodica izbjeglih i raseljenih osoba će 25. maja 2018. godine dobiti ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Bosanskom Petrovcu, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zgrada je izgrađena u okviru potprojekta BiH3 vrijednosti oko 34 miliona konvertibilnih maraka (KM), u kojem je planirana izgradnja 24 zgrade sa 512 stanova namijenjenih za smještaj interno raseljenih i porodica izbjeglih iz Hrvatske u BiH.

Pored Bosanskog Petrovca stambene zgrade biće izgrađene u Goraždu (20 stanova), Jajcu (sedam), Olovu (16), Zenici (62), Palama-Prači (šest), Foči u FBiH (devet), Tuzli (34), na Ilidži (18), Prijedoru (82), Banja Luci (48), Bijeljini i Derventi (po 30), Gradišci (32), Bileći i Brodu (po 15), Vlasenici (20) i Foči (12), te u Brčko Distriktu dvije zgrade sa 16 stanova.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

Related posts