U Bosanskoj Krupi sa radom počeo IT centar

U poduzetničkom inkubatoru „BINOVA“ u Bosanskoj Krupi danas je otvoren Informatički centar. Riječ je o nastavku saradnje između Općine Bosanska Krupa i MSŠ „Safet Krupić“ za koju je ugovor nedavno potpisan. Informatičkim centrom škola je dobila dodatni savremeni kabinet za IT obuku.

„Ovdje ćete vidjeti naše učenike iz mašinske i drvne struke kako se obučavaju za rad u određenim programima koji su njima potrebni, a radi se prije svega o AUTOCAD-u. Mi postepeno i kontinuirano osavremenjavamo naše kabinete i ovo danas je još jedan podstrek u našem daljnjem radu i zalaganju“, kaže direktor MSŠ „Safet Krupić“ Elvir Kulenović.

Škola posljednjih godina ostvaruje zavidne rezultate kada je u pitanju stvaranje kvalitetnih obrazovnih uslova, od učila do praktične nastave i generalno kada je u pitanju komunikacija na relaciji obrazovna ustanova – privreda. Uz pomenuto u okviru dobre saradnje između Općine Bosanska Krupa i škole trenutno se provodi projekt obuke zavarivača u centru BINOVA iza kojeg pored ostalih stoji i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Namjera Općine Bosanska Krupa, prema riječima načelnika Armina Halitovića, je da djeca koja izlaze iz srednjih škola budu što bolje i kvalitetnije obučena, te da oni koji žele zasnovati radni odnos to učinu u lokalnim bosanskokrupskim firmama.

Ovakav vid saradnje na relaciji organ uprave – škola – privredni sektor, kako ističu sagovornici, nije tako čest. Sve je počelo kroz pilot projekt, međutim kako vrijeme odmiče rezultati govore da se sistem koji se upravo gradi i uspostavlja pokazuje kao najbolji, odnosno da su na dobitku ne samo učenici, već i privreda i lokalna zajednica.

Podsjećamo također da je nedavno krenuo i drugi krug upisa po javnom pozivu za obuku za zavarivače. Obuka je besplatna, a za sve koji se prijave troškovi prevoza kao i ishrane ugovorom su predviđeni. Lica koja su se prijavila u prvom krugu trenutno pohađaju teorijski dio obuke, a kada završe prelaze i na rad na mašinama koje spremne čekaju u centru BINOVA.

Related posts