U Borićima se ne priprema teren za smještaj novih migranata: Ne postoji potreba za dodavanjem novih smještajnih jedinica

Nakon što je na svome facebook profilu, vijećnik Grada Bihaća, Sej Ramić objavio fotografiju sa tekstom: “Operativna grupa rekla da nema proširenja novih kapaciteta! Gledajte kako se priprema teren u Borićima za nove kontejnere! Treba ih još 115 smjestiti! Borić su potpuno uništeni!”, kontaktirali smo Komunikacijski tim Grada Bihaća kako bi smo utvrdili da li se zaista radi o proširenju smještajnih kapaciteta za migrante u Borićima.

“Betonske stope koje su vidljive na navedenoj fotografiji izbetonirane su krajem prošle godine prilikom izvođenja radova na objektu bivšeg Đačkog doma u Borićima. Tada jeste bilo planirano proširenje smještajnih kapaciteta tog objekta postavljanjem dodatnih kontejnera jer su Borići tada bili jedini privremni smještaj za migrante u Bihaću” kazali su nam iz Komunikacijskog tima, te dodali: “S obzirom da je trenutno u Borićima smješteno oko 150 osoba (porodice s djecom), te da ni kapacitet same zgrade nije popunjen, kako su nas obavijestili iz IOM-a, ne postoji ni potreba za dodavanjem novih smještajnih jedinica.”

Povodom ove informacije, koju je objavio na svome facebook profilu, kontaktirali smo i Seja Ramića. On kaže da je u cijeloj ovoj priči sa migrantima sve ilegalno, te da su samo građani legalni u svemu ovome.

“Krenite od toga da je naručeno 115 kontejnera za migrante. Gdje će se smjestiti? Nije bitno što to stoji godinu dana, mjesto čeka. Komunikacijski tim je sam priznao da su Bira i Đački dom nelegalni objekti, a svi pričaju da je ugovor potpisan na 5 godina. Na moj upit više puta na Gradskom vijeću, nikad mi nisu pismeno odgovorili. Samovolja, bez odobrenja Vijeća. Sve je ilegalno, migranti, centri, novac koji koristi IOM. Samo su građani legalni u svemu ovom. A svaki dan dolazi novih 100 migranata. Invazija.” – kazao je Sej Ramić za portal Biscani.net.

Iz Komunikacijskog tima su dodali da je Gradska uprava upozorila IOM da ne smije doći do proširenja smještajnih kapaciteta bez odluke Operativnog štaba za migracije USK-a.

Gradska uprava upozorila je IOM da do proširivanja smještajnih kapaciteta ne smije doći bez odluke Operativnog štaba za migracije USK-a, čiji stav po tom pitanju je i dalje isti.

Izvor: E. Ha / Biscani.net

Related posts