U borbi protiv minusa jačajte imunitet, zaštitite tijelo i redovno prozračujte sobe

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorava da izloženost niskim temperaturama, bilo u unutrašnjem ili vanjskom prostoru, može različito djelovati na zdravlje (od blagih do ozbiljnih simptoma) te naglašava da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno smanjiti posljedice koje hladnoća može uzrokovati.

“Provođenje ličnih zaštitnih mjera najbolji je način sprečavanja obolijevanja, prvenstveno se preporučuje jačanje imuniteta. Dobro je što manje boraviti u zatvorenom, zadimljenom ili zagađenom gradskom prostoru. Ako okolnosti ne omogućavaju trošenje svježeg voća i povrća, treba dnevno uzimati farmaceutske preparate koji sadrže potrebne vitamine i minerale, a važno je i dovoljno spavati i biti odmoran”, naglašeno je.

Uz garderobu prilagođenu trenutnim vremenskim uvjetima (lagana, ne previše pritegnuta uz tijelo i od kvalitetnog sintetičkog materijala), zaštitu glave, ruku i prekrivanje usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka, ljekari savjetuju i izbjegavanje težeg fizičkog rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje.

“Ako se za zagrijavanje stanova i kuća koristi čvrsto gorivo ili plin, voditi računa o redovnom ventiliranju prostorija”, saopćeno je iz INZ.

Proteklog vikenda u regiji je došlo do značajnijeg pada temperatura zraka, a hidrometeorološki zavodi najavljuju da će danas i narednih dana temperatura biti još niža.

Related posts