U Bihaću traže da se zabrani rad pogona za peleta

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zatražio je od nadležnih institucija da privremeno zabrane rad pogona za proizvodnju peleta FPG, u naselju Ripač, sve dok se ne otklone nedostaci zbog kojih ovo postrojenje zagađuje životni okoliš i ugrožava zdravlje mještana.

Fazlić kaže kako se već godinama stanovnici Ripča žale na ovaj problem, ali da do sada ništa nije urađeno kako bi se on riješio.

-Građani Ripča već godinama ukazuju na ovaj problem i mi kao lokalna zajednica koja nema nadležnost u dijelu inspekcijskog nadzora i sankcioniranja tražimo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, resornog ministarstva, Vlade i MUP-a USK da poduzmu zakonom propisane mjere i riješe ovaj problem jer je evidentno da je u ovom slučaju prekršen niz propisa i zakona, a u konačnici mještani Ripča ispaštaju zbog toga – istakao je Fazlić.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Nihad Mujkić potvrdio je kako su posljednjih godina u nekoliko navrata intervenirali na osnovu pritužbi građana, ali da vlasnici peletare nisu ispravili evidentirane nedostatke.

-Nakon brojnih pritužbi i evidentnih dokaza da nivo buke prelazi dozvoljene parametre, kao i nivo zagađenosti zraka, inspekcija će poduzeti sve potrebne mjere, o čemu ćemo obavijestiti nadležne institucije – rekao je Mujkić.

Prema riječima mještanina naselja Ripač Đulage Smajića, fabrika je počela s radom prije nekoliko godina, a od tada datiraju i njihovi problemi.

-Prilikom otvaranja rekli su kako posjeduju savremenu tehnologiju, te da nema opasnosti za okoliš i ljude. Međutim, ova fabrika sem peleta proizvodi dim i prašinu koji nas truju, kao i neizdrživu buku – kaže Smajić.

Štetne posljedice rada fabrike, kako je istakao, najbolje se mogu vidjeti na krovovima kuća ili automobilima, koji čestu budu prekriveni slojevima prašine.

Komentar iz peletare nismo uspjeli dobiti, a tamo su nam rekli kako se direktor i radnici nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru.

avaz.ba

Related posts