U Bihaću premijerno prikazan film "Velika bijela kuća": Rak nije kraj

Film “Velika bijela kuća” predstavljen je publici Unsko–sanskog kantona velikom premijerom u Cinestaru u Bihaću, a koji je ostvario veliki uspjeh u oktobru osvojivši najveću nagradu, tzv. Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF) i tako je postao najbolji film 7. DUFF-a.

Perika za djevojčicu Šabnam

Predivna i topla atmosfera, veliki aplauz, pomiješane suze i smijeh su pokazatelj jačine emocija i utiska koji film ostavlja. Među publikom su bila hrabra djeca i roditelji, prijatelji Udruženja, donatori, volonteri, predstavnici institucija te mnogi drugi veliki prijatelji Udruženja koji podržavaju naš rad i koji su velika podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama. Program premijere, koji je obuhvatio i obraćanje mladih liječenih od raka, članova grupe MladiCe, ispunio je salu pozitivom, ljubavlju i nevjerovatnom energijom.

Posebna i dirljiva priča ogradila se oko djevojčice Šabnam, imigrantkinje iz Afganistana koja se trenutno nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Bihaću, a koja boluje od jednog autoimunog oboljenja uticajem kojeg je trajno izgubila svoju kosu.

Udruženje “Srce za djecu” je, u okviru projekta “Moja kosa tvoja kosa”, za Šabnam napravilo periku i uručilo joj je dva dana prije premijere filma. Šabnam i ostala djeca iz prihvatnog centra za imigrante su prisustvovali premijeri filma i ona se posebno zahvalila Udruženju te svojim crtežom pokazala zahvalnost. Cijela dvorana je dočekala Šabnam sa velikim aplauzom i suzama u očima. Još jednom smo pokazali da boja kože, jezik kojim govorimo i bilo kakave “razlike” nisu i ne smiju biti prepreka da pomognemo nekom i učinimo život ljepšim i kvalitetnijim, jer dijete je dijete odakle god da dolazi.

“Velika Bijela Kuća” je dokumentarni film, koji na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koje djeluju u okviru Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” i njihovog mentora Zorana Ćatića, stvoren isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

Emocije

– Film “Velika bijela kuća” je nešto na čemu smo predano radili i u njega smo utkali svoju dušu i najiskrenije emocije kada je u pitanju naša borba sa malignim bolestima i kada je u pitanju Roditeljska kuća i sve ono pozitivno što ona predstavlja za nas i drugu djecu i roditelje. Presretni smo što film možemo predstaviti bh.javnosti i pokazati da rak nije kraj, da postoji pozitivna strana priče, da postoje pobjednici s ove strane. Nadamo se da ćemo biti motiv djeci i roditeljima koji upravo vode svoju borbu, da i oni mogu dobiti svoj sretan kraj. Također, nadamo se da ćemo pomoću filma podići svijest javnosti o raku kod djece i na taj način im približiti njihove potrebe, želje i snove, rekao je Muhamed Mahmić, predstavnik mreže mladih liječenih od raka – MladiCe.

Related posts