Švarc-Šiling: Htio sam smijeniti Dodika, ali nisu mi dali

Gost na Face TV bio je Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) koji je u dinamičnom intervjuu govorio o vremenu kada je obnašao funkciju visokog predstavnika u BiH, ali i o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji i na Balkanu.

Na pitanje prijeti li Bosni i Herecegovini rat i je li zabrinut za stanje u BiH, Šiling je rekao:

Istinu sam uvijek govorio, zbog toga sam poželio da pitanja rata postavljam u politici. Jednom sam pisao da postoje priče da će biti princip nemijenjanja granica iz etničkih granica, o čemu se upravo govori u Srbiji i Kosovu, onda sam čuo o tome u Evropskoj uniji. Gospodin Vučić je bio pri tome. Onda su u Briselu rekli, da je to uredu, ako se uspiju dogovoriti, što je potvrdila i Mogerini. Ako smo zaboravili ono šta je značio ostatak, ljudi se plaše da ostanu u nekom dijelu. Međunarodna zajednica u tome biva ona koja je na to pristala. Meni su rekli da se priča da Tramp i Putin, možda imaju dogovor, kao ja ću malo Srbe preuzeti, a ti se možeš pružiti prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i to bi kao bilo rješenje. Pomislio sam da Amerikanci više ne znaju kako da upravljaju.

Misli da njemačka kancelarka Angela Merkel sada ima dovoljno iskustva, da vidi da se Balkan ne smije zanemariti.

 Mi svakog dana pričamo o evropeizaciji pojedinih dijelova Evrope. Vodili smo pregovore, šta znači biti član Evropske unije. Ipak ona kada je počela, o takvim stvarima, nije mnogo brinula. Tražio sam od nje podršku, kao njemačkom kandidatu za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Tada me je podržala, a takav brz potez je bio potreban. Dakle, ohrabrila me je – kazao je Šiling.

Na pitanje koliko Angela Merkel može da utiče na odnose na Balkanu, na samu stabilnost, kazao je:

– Merkel mi je to i obećala. Ona vidi da se stvari mijenjaju, da pozicija Hrvatske u tome igra veliku ulogu. Desničarska politika Hrvatske je mnogo podržana, tako oni pokušavaju praviti prijedloge za sve susjedne zemlje. Često govore o trećem entitetu, a to je nešto što podržava hrvatska Vlada. To je jedna saradnja Hrvatske i HDZ-a. Ako ovdje u Bosni i Hercegovini, niko ne poduzme nikakvu akciju, ako se svi budu uspavali, rat se može dogoditi naravno. Ovdje niko još uvijek nikog nije naučio kako funkcioniše demokratija.

Namjeravao je, tokom mandata visokog predstavnika, kako kaže djelovati kada je riječ o poziciji Milorada Dodika, ipak, Amerikanci nisu bili za to.

– Dodik je 2007. godine imao jako ružan izborni govor, na kojem je istakao kako će napraviti referendum. Amerikanci su mi rekli da trebam odmah djelovati. Odlučio sam ga nazvati i reći mu da se to ne smije više dogoditi, jer sam mu rekao da ću reagovati, ako ne bude korektan. On je do samih izbora bio fer. Kada je nakon kampanje nastavio s onim što je počeo, ja sam rekao da ću uraditi nešto po tom pitanju. Na to su Rusi protestovali. Amerikanci su čekali zeleno svjetlo iz Vašingotna, onda su ostali rekli da će i oni čekati, jer i Amerikanci čekaju. Nakon nekoliko dana Amerikanac je rekao da nije dobio zeleno svjetlo od svojih. A to se promijenilo jer je već otvoren “front na Kosovu”, pa da ne bi bilo i pitanje Bosne i Hercegovine upleteno. Ali ako se to bude koristilo kao argument i ako se sada ne bi djelovalo, onda nam je ovaj voz prošao – kazao je Šiling.

Dodao je da odluka da Dodik bude smijenjen, ipak nije donesena.

– Ja, kao visoki predstavnik, sam htio da ga smijenim, ali Amerikanci ga nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješit – zaključio je govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: avaz.ba

 

Related posts