U Bihaću će biti proglašeno stanje prirodne nesreće

Štab Civilne zaštite Grada Bihaća donio preporuku za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće – poplave, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Kao razlog naveli su najavu obilnih padavina tokom vikenda iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save.

Također su istaknuli da je od visokog snijega na području Bihaća od 3. februara do 9. marta prijavljeno ukupno 408 šteta.

– Poplavljeno je 60 objekata, od toga 30 na području mjesne zajednice Kulen-Vakuf, 11 objekata u Pritoci, osam objekata u Vedrom Polju, deset u Pokoju i jedan objekt u mjesnoj zajednici Ozimice I – kazali su.

Također su naglasili da je Služba zaštite i spašavanja imala ukupno 214 intervencija, te da je na području Bihaća pokrenuto i nekoliko odrona koji su na lokacijama Kostela, Rekići i Turija u potpunosti sanirani, dok se na lokaciji i Kulen-Vakuf saobraćaj odvija jednom trakom.

Putevi u naseljima Klisa, Tiškovac, Martin Brod i Pokoj bili su potpuno odsječeni, ali je situacija s današnjim danom normalizirana.

Najviši zabilježeni vodostaj rijeke Une u proteklim danima iznosio je 151 cm, dok današnji vodostaj iznosi 125 cm. Imajući u vidu trenutni vodostaj rijeke Une, a s obzirom na činjenicu da su u narednim danima najavljene obilnije padavine, postoji opasnost od ponovnog izlijevanja i plavljenja.

Na prošloj sjednici Štaba Civilne zaštite podnesen je izvještaj o 194 prijave šteta nastalih od olujnog vjetra koji ih je zadesio krajem pošle godine, a ukupna procijenjena šteta od olujnog vjetra ukupno je iznosila 343.799 KM.

 

Related posts