U BiH nezaposleno 511.922 osoba, veliki interes za odlazak u Njemačku i Sloveniju

Krajem januara 2017. godine u BiH je bilo nezaposlenih 511.922 osoba. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je veći za 1.900 osoba i to se nezaposlenost povećala u Federaciji BiH za 1.358 osoba, u Republici Srpskoj za 466 osoba, a u Brčko distriktu BiH za 76 osoba, piše agencija Patria.

Stopa registrovane nezaposlenosti za decembar 2016. godine iznosila je 40,9%.

Kako navodi Goran Rosić, urednik portala euposao.de jedinog regionalnog portala koji objavljuje oglase za posao u Njemačkoj i drugim zemljama EU, namijenjene isključivo stanovnicima BiH, Srbije i Crne Gore u prva tri mjeseca 2017. godine zabilježen je povećan interes stanovnika za odlazak na rad u zemlje EU u odnosu na isti period prošle godine.

– Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, najviše zainteresovanih za posao u inostranstvu je u Brčkom, dok je u Srbiji najveće interesovanje u Vojvodini. Kada je riječ o zanimanjima, ubjedljivo najveća ponuda je za varioce, njegovatelje i fizioterapeute – kaže Rosić.

Inače, zainteresovani za odlazak na rad u inostranstvo konkurse za posao, osim na ovom portalu, mogu potražiti i u štampanom izdanju – oglasniku EU posao, koji je od skoro u prodaji na kioscima širom BiH, Srbije i Crne Gore.

Prema podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala je u zapošljavanju ukupno 5.857 građana BiH, po osnovu realizacije Sporazuma o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom i Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika u SR Njemačkoj.

– Od tog broja u Republici Sloveniji je zaposleno 4.778 naših građana, a u SR Njemačkoj 1.079 naših građana – kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Related posts