Ko migrante svijesno drži u Bihaću: Mektić dobio odobrenje u vezi smještaja migranata u Agrokomerc i ništa još nije poduzeo

Jučer je portal Klix.ba objavio dokument koji je izazvao razne špekulacije u vezi problema sa smještajem migranata koji slobodno šetaju po Bihaću.

Naime, Ministarstvu sigurnosti BiH tražilo je od Vlade FBiH informacije o objektu u vlasništvu Agrokomerca za privremeni smještaj migranata u Velikoj Kladuši. Radi se o objektu Akofarm, nekretnini u vlasništvu privrednog društva Agrokomerc koja se nalazi u mjestu Polja, dva kilometra od Velike Kladuše.

U odgovoru premijera Novalića ministru Mektiću, između ostalog se navodi:

“Objekt i ekonomsko dvorište su ukupne površine 8.000 metara kvadratnih. Objekt je djelimično devastiran, trenutno bez struje i vode, ali postoji mogućnost brzog prključivanja na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu. Za sva potrebna ulaganja potrebna je stručna osoba koja bi dala realnu procjenu ulaganja u ovaj objekt da bi se priveo traženoj namjeni. Ističe da je ovaj objekt dugo godina služio kao baza SFOR-a te su oni izvršili određene prenamjene i prilagođavanje objekta za boravak većeg broja osoba”, stoji u odgovoru Vlade FBiH.

Na kraju se kaže da se Ministarstvo sigurnosti BiH, ukoliko ocijeni navedeni objekt prihvatljivim za namjene za koje se traži, treba stupiti u kontakt s organima upravljanja Agrokomerca kako bi se dogovorili uslovi i rokovi za dodjelu objekta na privremeno korištenje.

Nakon ovog dokumenta nije jasno zašto ministar Mektić još uvijek odugovlači sa izmještanjem migranata iz centra Bihaća u navedeni objekata, kada već ima sva potrebna odobrenja?

Ne možemo vjerovati da sva procedura ide toliko aljkavo i sporo? Ili se ovdje neko poigrava sa građanima Bihaća u kojem nastoji kreirati jednu vrstu umjetne krize, ili pak sa sebe skinuti obavezu brige o tim istim ljudima kojima je odobren azil i boravak u BiH?

cazin.net

Related posts