U BiH ima 3,2 miliona korisnika mobitela: Cijene usluga su veće nego u EU

Ukupan broj korisnika mobilnih telefona u prvom kvartalu ove godine iznosio je 3.281.402. Od toga je 74,7 posto korisnika prepaid paketa, a 25,23 posto su korisnici pretplate.

“Stopa penetracije mobilne telefonija koja u BiH iznosi 92 posto, ispod je trenutnih vrijednosti u zemljama EU pa i okruženja, istaknuto je u u izvještaju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koji je upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

U prvom kvartalu, kako se navodi, tržišno učešće BH Telecoma iznosilo je 47,31 posto, Telekoma Srpske 38,43 posto, a HT Mostara 14,09 posto.

Kako se navodi u izvještaju RAK-a, tržište mobilne telefonije u BiH je dominantno prepaid orijentirano, i značajno u svom razvoju kasni za europskim tržištima i okruženjem.

Navedene su i osnovne karakteristike tržišta mobilne telefonije u BiH: nedovoljno izražena konkurentnost, visoke cijene saobraćaja u odnosu na EU i okruženje.

Također, utvrđeno je da 80 posto dopuna korisničkih računa je u iznosu od 2 KM, dok prosječna mjesečna potrošnja iznosi između 7 do 9 KM. Operatorima se savjetuje da povećaju prag perioda validnosti dopune za manje iznose npr. od 5 ili 7 KM kako bi se uskladilo s regulativom EU.

Kao jedna od slabosti tarifne politike navodi se sljedeće:

“Korisnik unaprijed plati uslugu operatoru. Operator na računima korisnika uvijek ima značajan iznos sredstava (procjena je 10 miliona) koji oprihoduje ukoliko korisnik za navedeni period nema aktivnosti. Problem je što operatori oprihoduje sredstva i u slučaju kada ne isporuči korisniku. Sredstva ostanu na korisničkom računu, jer korisnik za 90 dana ne utroši dopunjeni iznos”.

Related posts