U Bangladešu uhićen vlasnik bolnice zbog tisuća lažnih testova na koronavirus

Vlasnik jedne privatne bolnice u Bangladešu uhićen je zbog navodne umiješanosti u lažiranje rezultata tisuća testova na COVID-19 provedenih u njegovoj zdravstvenoj ustanovi u Daki, izvijestila je policija u srijedu.

Policijski pukovnik Ashique Billah kazao je kako su pripadnici posebne policijske postrojbe (RAB) uhitili Mohammeda Shadeda, ravnatelja bolnice Regent, smještene na jugozapadu zemlje u pograničnom području s Indijom.

Shaded je uhićen kada je preko slabo kontrolirane granice pokušao otići u Indiju, a prije toga je danima bio u bijegu otkako je njegova bolnica zatvorena 7. srpnja.

Devet zaposlenika bolnice uhićeno je ranije u sklopu istrage kojom je otkriveno lažiranje rezultata najmanje šest tisuća testova na koronavirus.

Vlasti su povukle dozvolu bolnici da provodi testiranja nakon što se pokazalo da su neki od provedenih testova pokazivali lažno pozitivne odnosno lažno negativne rezultate testiranja.

Također se pokazalo da su oboljelim pacijentima naplaćivali novčane naknade kršeći sporazum s vlastima da oboljele od koronavirusa liječe besplatno.

U nedjelju je uhićena liječnica javne bolnice pod optužbom da je umiješana u izdavanje lažnih nalaza testiranja na koronavirus na jednoj privatnoj klinici.

U Bangladešu je do sada registrirano više od 190 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a otkako je prva dijagnoza postavljena 8. ožujka umrle su 2424 oboljele osobe.

Ova južnoazijska zemlja našla se na udaru žestokih kritika nakon što se pokazalo da su brojni putnici koji su iz Bangladeša putovali u Italiju nakon testiranja bili pozitivni, unatoč tome što su sa sobom nosili potvrde o tome da su negativni na koronavirus.

Izvor: N1

Related posts