Tužilaštvo vodi istragu protiv Kordića, saslušan Ajanović

Ajanović je saslušan kao svjedok od strane SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH povodom krivične prijave protiv Kordića …

Po nalogu Tužilaštva BiH predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović saslušan je kao svjedok od strane službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) povodom krivične prijave i otvorene istrage protiv Darija Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Prijava protiv Kordića i drugih lica zbog podrške izvršenju krivičnog djela saučesništvom podnesena je od strane Mirnesa Ajanovića 10. juna 2023. godine radi izjave Kordića u video snimku: “Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”.

Dario Kordić je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda na 25 godina zatvora, te je izjavom da bi ponovio i monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima izazvao uznemirenje javnosti u BiH ali i u regionu, što obavezuje Tužilaštvo BiH na krivično procesuiranje Kordića nakon prijave Mirnesa Ajanovića i otvorene istrage u predmetu Dario Kordić i drugi, broj:  T20 0 KT 0024127 23.

Iz BOSS-a navode da će i dalje pratiti postupak krivičnog procesuiranja Kordića i obavještavati javnost u cilju zaštite žrtava genocida i ratnih zločina ali i sprječavanja unošenja razdora i netrpeljivosti među konstitutivne narode i ostale u BiH i kao upozorenje svima da će biti krivično procesuirani u slučaju istog ili sličnog veličanja ratnih zločina i ratnih zločinaca.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts