Tužilaštvo smatra dokazanim navode protiv Radončića i ostalih

Državno tužilaštvo je iznoseći završnu riječ na suđenju za ometanja rada pravosuđa navelo da dokazi koji su izvedeni u cijelosti potvrđuju navode optužnice koja tereti Fahrudin Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla kako iz provedenih dokaza proizilazi da je Radončić od decembra 2015. do januara 2016. organizovao grupu koju su čili Dautbašić i Šahman, a potom i Hadžijahić, radi ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade za trgovinu utjecajem, piše Detektor.ba.

Tužiteljica je navela da se protiv Nasera Kelmendija vodi postupak na Kosovu i da je u tom predmetu Azra Sarić tokom istrage dala iskaz u aprilu 2014. te da su po saznanju da će svjedočiti na nju pokušali uticati Dautbašić i Šahman, koji su prema tužilteljicinim riječima, postupali po Radončićevim uputama.

“Odmah po saznanju da će biti saslušana kao svjedok u Prištini, Dautbašić dogovara sastanak sa Sabahudinom Žujom, koji je dirketor u firmi gdje radi Sarić, da je zamoli da ostane kod ranijih iskaza. Žujo je o tome obavijestio Sarić i prenio šta mu je rečeno, a Dautbašić je Radončiću poslao poruku sa sadržajem: ‘Razgovor je prošao odlično”, rekla je tužiteljica.

Šahman je potom, kako je rekla tužiteljica, kontaktirala Sarić te je dogovoren sastanak u stanu optužene. Iz dokaza, dodaje tužiteljica, proizilazi da se Šahman kasnije sastala s Sarić ispred hotela Park u Vogošći.

Vještačenjem mobitela i analizom komunikacija, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, proizilazi da su Šahman i Dautbašić bili nezadovoljni i ljuti nakon sastanka kod hotela Park.

“Iz komunikacija ostvarenih između Dautbašića i Šahman proizilazi da Sarić nije prihvatila ono što je od nje traženo. Kasnije odbija svjedočenje video-linkom zbog pritisaka kojima je bila izložena”, rekla je tužiteljica.

Dodala je i da je 21. decembra 2015. otvorena istraga protiv Dautbašića i Šahman, a prethodno je tužilac Božo Mihajlović dao nalog kolegi Dubravku Čampari da u svojstvu svjedoka sasluša Žuju.

Optužba tvrdi da je Radončić znao da se protiv Kelmendija na Kosovu vodi postupak i protiv njega istraga u Tužilaštvu BiH, kao i da je Sarić u aprilu 2014. saslušana po zamolnici.

Osim što je optužen da je naredio vršenje pritiksa na Sarić da promjeni iskaz u postpku na Kosovu, na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode u Tužilaštvu BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Tužilaštvo se iznoseći završnu riječ osvrnulo na prigovore Odbrane koji su iznošeni tokom postupka, između ostalog, na zakonitost naredbi o provođenju istrage i posebnih istražnih radnji, pretresa, ocjenjujući ih neosnovanim, uz obrazloženje da se u svakoj radnji postupalo u skladu s zakonom.

“Iz naredbi je vidljivo obrazloženje Suda u pogledu osnova sumnje da je počinjeno djelo ometanje rada pravosuđa i dovoljno je obrazloženo zbog čega se dokazi ne mogu pribaviti na drugi način”, rekla je tužiteljica Elvira Stanojlović, prenosi Detektor.ba.

Tužilaštvo će sa iznošenjem završne riječi nastaviti u četvrtak, 5. aprila.

Related posts