Turski ljekari poručili: Činimo sve da se Aldin Jacić sretan vrati u BiH

Zeničanin Aldin Jacić (32), koji je prošle godine u požaru zadobio teške opekotine gornjeg dijela tijela, radi nastavka liječenja početkom mjeseca prebačen je u Tursku.

Ljekari i uprava Kliničkog centra Numune u glavnom gradu Turske Ankari, gdje se Jacić trenutno nalazi na liječenju, poručili su kako čine sve da se 32-godišnji mladić u domovinu vrati sretan i nasmijanog lica.

Novinar AA boravio je u Kliničkom centru Numune, te tim povodom dobio informacije iz ove zdravstvene ustanove o tome kako teče liječenje Bosanca, koji je do sada imao više operacija u BiH i Hrvatskoj, no nisu bile dovoljne za njegov oporavak.

Šef Centra za liječenje opekotina na Kliničkom centru Numune u Ankari prof. dr. Ahmet Cinar Yasti podsjetio je kako je Jacić prije devet dana prebačen u njihov centar, kao i da je prije toga imao više operacija u BiH i Hrvatskoj, koje nisu bile dovoljne za njegov oporavak.

Šef Centra za liječenje opekotina na Kliničkom centru Numune u Ankari prof. dr. Ahmet Cinar Yasti
“U tom periodu napravljen je dobar posao, no još uvijek ima otvorene rane. Trenutno imamo bakterije u krvi. Zbog velikih promjena u metabolizmu u kratkom roku pacijent je izgubio i mnogo kilograma”, kazao je Yasti.

Dodao je kako trenutno rade na tome da parametre u krvi pacijenta stave u normalu.

“Pacijent se trenutno može kretati. U toku je borba sa bakterijama u krvi, a nakon toga ćemo nastaviti sa liječenjem”, rekao je Yasti, te naglasio kako će za liječenje Jacića biti iskorištene sve mogućnosti.

“Kod pacijenta ćemo obaviti i presađivanje kože. Trenutno radimo na zatvaranju opekotina i koliko to ranije uspijemo uraditi, to će biti bolje i za pacijenta. Nakon toga će uslijediti i hirurški zahvat, u okviru kojeg ćemo obaviti estetsku operaciju lica i drugih dijelova tijela”, kazao je Yasti.

Prof. dr. Nurullah Zengin iz uprave Kliničkog centra Numune je kazao kako vrlo uspješni doktori u ovoj bolnici rade sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli Jaciću.

“Naša je želja i cilj da se nakon liječenja sretan i nasmijanog lica vrati u domovinu”, poručio je Zengin.

Naglasio je da je Klinički centar Numune, kada su u pitanju opekotine, primio i uspješno operisao veliki broj pocijenata iz zemalja Bliskog istoka, a posebno veliki broj povrijeđenih u različitim eksplozijama tokom rata u Siriji.

“U organizaciji našeg ministarstva zdravstva primamo pacijente. Do sada su u našim ustanovama boravili pacijenti iz Evrope, Balkana, Sjeverne Amerike i drugih dijelova svijeta. Ove operaciju obavljaju se sa velikim uspjehom”, poručio je Zengin.

Related posts