Turizam može da poveže Balkan, kao nekad sport

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da je region Zapadnog Balkana nekada povezivao sport, a sada jedino turizam može da preuzme tu ulogu. “Svetom je prošle godine putovalo 1,25 milijardi ljudi, a od toga 620 miliona iz Evrope i zato treba da tražimo šansu da svako dovede bar deo tih ljudi i u naš region. Što je destinacija potencijalnih turista udaljenija, sve je veća potreba da se regionalno udružimo i pokušamo da ih dovedemo jer su šanse da to pojedinačno uradi svaka država nikakve”, naglasio je Ljajić. Zbog toga, kako je istakao, zemlje bivše Jugoslavije treba da “kreiraju zajedničku turističku ponudu za najveća turistička tržišta kao što su Kina, Japan, SAD i Kanada”.

U 2015. godini putovalo je 128 miliona Kineza i potrošili su 250 milijardi evra. “Želimo da sa zemljama regiona pokrenemo konkretnu akciju za privlačenje tih turista”, poručio je Ljajić. Srbija je s bivšim republikama SFRJ, kako je rekao, već nastupala ili je to u planu, tako da će u SAD, zajedno sa Slovenijom, ponuditi turističke destinacije, a u Istanbulu je otvorila predstavništvo s Bosnom i Hercegovinom. Dodao je da “zajedničkim snagama treba učiniti da region postane vidljiviji”, i da se moraju više posjećivati sajmovi, dovoditi turoperatori i drugi turistički uposlenici. Potpredsjednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da “turizam sve više doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)”. “Jedan evro zarađen od turizma generiše kroz potrošnju još 3,5 evra” – dodao je Miletić. Kopredsjedavajući Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je rekao da je turizam motorna snaga i razvojna šansa, ali da su, bez regionalne infrastrukture, male šanse za privlačenje turista. “Moramo kreirati imidž da ovaj region nije samo mjesto sukoba, već i mjesto dobre turističke ponude”, rekao je Egrlić.

Kopredsjedavajući Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istakao je da se turizam tretira kao “tihi izvoz” jer kada turisti dođu, troše devize. “Tihi izvoz možemo obezbijediti samo kao region jer smo pojedinačno mali”, rekao je Jašarspahić. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da turizam najbrže može da promeni sliku regiona, ali je upozorio da bezbjednost nikad nije bila lošija u poslednjih 10 godina, i rekao da turizam može da utiče na političare kako bi se smanjile tenzije. “Za bolju regionalnu saradnju treba graditi povjerenje, ali ono ne može da se temelji na prošlosti, već na gledanju u budućnost”, poručio je Ivanić. Region ima da ponudi isto, ako ne i bolje od najljepših svjetskih destinacija, a slike koje se nalaze u galeriji su tu da to i dokažu. Pogledajte prirodne ljepote Bosne i Hercegovine i Srbije.

Related posts