Trump zabranio letove modelima Boeing 737 Max 8 u SAD-u

Naglasio je da je izdao hitnu naredbu da se prizemlje svi avioni Boeing 737 Max u SAD-u

Predsjednik SAD-a Donald Trump saopćio je da su svi letovi aviona tipa Boeing 737 Max 8 i Max 9 obustavljeni u SAD-u do novog uputstva, javlja Anadolu Agency.

Naglasio je da je izdao hitnu naredbu da se prizemlje svi avioni Boeing 737 Max u SAD-u. Kanada je također, nakon avionske nesreće u Etiopiji, donijela odluku o zatvaranju svog zračnog prostora za avione Boeing 737-8 Max. Kanadski ministar saobraćaja Marc Garneau je izjavio kako je riječ o mjeri predostrožnosti.

Nakon avionske nesreće u Etiopiji Turska, Singapur, Kina, Etiopija, Indonezija, Australija, Malezija, Oman, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Holandija, Austrija, Kazahstan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Novi Zeland, Indija, Bahrein i niz drugih zemalja zatvorile su svoje zračne prostore, odnosno privremeno obustavile letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max.

Aviokompanije nekoliko zemalja širom svijeta saopćile su da su s letova povukle avione B737 Max 8. Putnički avion B737 Max 8 Ethiopian Airlinesa koji je letio iz Addis Ababe prema Nairobiju, pao je 10. marta nedugo nakon polijetanja. Poginulo je 157 ljudi.

Izvor:  Anadolija

Related posts