Trump traži zlatnu kočiju tokom posjete Londonu

Američki predsjednik Donald Trump želi da se tokom posjete Londonu provoza zlatnom kočijom kraljice Elizabete, što je zahtjev koji bezbjednosne službe stavlja pred izuzetno tešku operaciju.

Bijela kuća je navodno jasno stavila do znanja da predsjednik SAD očekuje tradicionalnu britansku dobrodošlicu – a to znači povorka i zlatna kočija kojom će se voziti sa kraljicom od Trafalgar skvera do Buckinghamske palate.

Da Trump voli zlatnu boju je već dobro poznata činjenica. Njegovim domom u New Yorku preovladavala je ova boja, a kada se preselio u Bijelu kuću, svoj kabinet uredio u zlatnim tonovima.

Međutim, bezbjednosni zvaničnici u Londonu upozoravaju da će obezbjeđivanje te zone biti teško i zahtijevati daleko veću operaciju nego tokom posjete bilo kojeg drugog državnika.

Prema pisanju Timesa koje prenose britanski mediji, Trump insistira na zlatnoj kočiji, uprkos tome što je njegov prethodnik izabrao manje tradicionalno vozilo.

Naime, tokom posjete Londonu 2011. bivši predsjednik SAD Barack Obama na sastanak sa kraljicom došao je blindiranim vozilom.

Stručnjaci kažu da to vozilo omogućuje izuzetnu zaštitu i veliku brzinu kretanja šefu Bijele kuće, a da zlatna kočija koju vuku konji znači dramatično povećan faktor rizika, čak i uz neprobojno staklo.

Vožnja zlatnom kočijom jeste u tradiciji dočekivanja važnih gostiju i državnika, a londonskim ulicama su se u kočiji sa kraljicom već vozili ruski i kineski predsjednici, Vladimir Putin i Xi Jinping.

I bez zahtijeva za zlatnom kočijom, londonska policija već se našla pred izazovom da osigura Trumpovu bezbjednost uz istovremeno održavanje protesta protiv njega.

Related posts