Trump stavio veto na Zakon o odbrani SAD-a

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump stavio je u srijedu veto na proračun za obranu SAD-a, nacrt zakona u visini od 740.5 milijardi dolara, koji je temelj nacionalne sigurnosne strategije, a velikom je većinom već izglasan u Kongresu.

Kongres je nacrt zakona uputio Trumpu ranije ovog mjeseca na potvrdu, a on je imao rok do srijede da ga ili prihvati ili na njega stavi veto.

“To je dar Kini i Rusiji”

Godišnji nacionalni plan za obranu (NDAA) “ne uključuje ključne nacionalne mjere sigurnosti, uključuje odredbe kojima se ne poštuju naši veterani i vojna povijest te je u suprotnosti s naporima moje administracije da se Amerika stavi na prvo mjesto u smislu nacionalne sigurnosti i vanjske politike”, stoji u Trumpovoj poruci Kongresu.

“To je dar Kini i Rusiji”, rekao je u poruci.

Predsjednik se protivi NDAA-ovom planu da se preimenuju vojne baze koje su dobile imena po liderima Konfederacije, saveza južnih država koje su podržavale ropstvo u građanskom ratu.

Smeta mu i činjenica da tekst ne uključuje aboliciju zakona kojim se štiti pravni status društvenih mreža, za koje on smatra da su protiv njega.

Od 1960. NDAA se usvaja svake godine, a predsjednik nikada nije blokirao zakon, prenosi Hina.

Kongres nikad nije uspio nadjačati Trumpov veto

Trump je vetom vratio tekst zakona u oba doma Kongresa, Senat koji kontroliraju republikanci i Zastupnički dom pod kontrolom demokrata.

Oni su ga usvojili velikom većinom, a sada se očekuje da bi zastupnici mogli uspjeti zaobići predsjednički veto ako ga izglasaju ponovno dvotrećinskom većinom.

Da se to ne bi dogodilo, Trump bi morao uvjeriti desetke republikanaca da odbace gotovo jednogodišnji rad na zakonu od 4500 stranica i počnu ispočetka, piše Reuters.

Kongres nikad dosad nije uspio nadjačati Trumpov veto.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts