Trump predviđa "krvoproliće" ako izgubi na izborima i tvrdi da je "Biden pobijedio Obamu"

Donald Trump, vjerovatni republikanski predsjednički kandidat, zbunio je publiku na pojavljivanju u Vandaliji insistirajući na tome da je Biden pobijedio “Baracka Husseina Obamu” na nacionalnim izborima koji se nikada nisu ni održali.

Joe Biden obrušio se na mentalnu stabilnost Donalda Trumpa na večeri u Washington, baš dok je bivši predsjednik pravio verbalne gafove na predizbornom skupu u Ohiu, kao i, tokom komentara o privredi i automobilskoj industriji, predviđajući “krvoproliće” za zemlju ako doživi poraz na izborima u novembru.

Slobodno se okrećući tokom govora u kojem su njegovi teleprompteri naizgled bili onesposobljeni jakim vjetrom, Trump, česti kritičar starosti i mentalne oštrine 81-godišnjeg Bidena, mučio se izgovoriti riječi “ugriz” i “najveći”. I ostavio je gomilu da se “češka po glavi” zbog spominjanja Obame, kojem je Biden bio potpredsjednik od 2009. do 2017. prije nego što je 2020. preuzeo Ovalni ured od Trumpa.

“Znate što je zanimljivo? Joe Biden je pobijedio Baracka Husseina Obamu. Je li iko ikada čuo za njega? U svakoj ‘swing state’, Biden je pobijedio Obamu, ali u svakoj drugoj državi je ubijen”, rekao je Trump.

Biden se našalio o Trumpovoj mentalnoj sposobnosti na subotnjoj večeri u klubu Gridiron, tradicionalnom “pečenju” kojem prisustvuju novinari i političari.

“Jedan kandidat je prestar i mentalno nesposoban da bude predsjednik. Drugi sam ja. Nemoj mu reći. On misli da se natječe protiv Baracka Obame, to je i rekao”, kazao je Biden, referirajući se na nekoliko prethodnih prilika kada je 77-godišnji Trump zamijenio sadašnjeg i pretpostavljenog protukandidata 2024. sa svojim demokratskim prethodnikom.

Trumpov govor u Ohiju, u znak podrške Bernieju Morenu, njegovom omiljenom kandidatu na predizborima republikanskog Senata u utorak, također je doveo bivšeg predsjednika da se vrati mračnijim, apokaliptičnijim temama.

SAD, insistirao je Trump tokom komentara o automobilskim radnicima i automobilskoj industriji, krenule su u “krvoproliće” ako ga ponovno odbace na biralištima u korist Bidena.

“Sada, ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće. To će biti najmanje. Bit će to krvoproliće za zemlju”, rekao je, ne pojasnivši na što misli.

Kasnije je dodao: “Mislim da nećete imati još jedne izbore u ovoj zemlji, ako mi ne pobijedimo na ovim izborima… sigurno ne izbore koji imaju smisla.”

Njegovi su komentari potaknuli izjavu iz Bidenove kampanje za ponovni izbor u kojoj je stajalo da je “ovo je pravi Donald Trump”.

Glasnogovornik Bidenove kampanje James Singer rekao je: “On želi još jedan 6. januar, ali će mu američki narod priuštiti još jedan izborni poraz ovog novembra jer i dalje odbacuje njegov ekstremizam, njegovu naklonost prema nasilju i njegovu žeđ za osvetom.”

Dvoje republikanaca koji su bili kritični prema Trumpu, međutim, stali su u njegovu obranu. Senator iz Louisiane Bill Cassidy rekao je u nedjelju za NBC-jev Meet the Press: “Možete pogledati i definiciju krvoprolića i to bi mogla biti ekonomska katastrofa. Dakle, ako govori o automobilskoj industriji, posebno u Ohiju, onda to možete uzeti malo više u kontekstu.”

Mike Pence, Trumpov bivši potpredsjednik koji je ove sedmice odbio podržati njegovu kandidaturu, iznio je sličan argument. “[On] je jasno govorio o utjecaju uvoza koji uništava američku automobilsku industriju”, rekao je Pence u CBS-ovoj emisiji Face the Nation.

Također tokom svog govora, ponavljajući nepotkrijepljene tvrdnje da strane zemlje “prazne” svoje zatvore i mentalne ustanove u SAD, Trump je napao imigrante, nazivajući neke od njih “životinjama”

Izvor: Klix,ba

Related posts