Trump izazvao novi skandal, Francuzi prijete “ekstremno ozbiljnim posljedicama”

DOK se 70 država okuplja zbog mirovnih pregovora o Bliskom istoku u Parizu, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je upozorio na “ekstremno ozbiljne posljedice”, u slučaju da Amerika preseli svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Ayrault je izjavio u razgovoru za francuske medije kako je vjerovao da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump shvatiti da će biti nemoguće ispuniti izborno obećanje o preseljenju veleposlanstva.

Tvrdoglavi i jednostrani pogled na svijet

“Kad ste američki predsjednik, ne možete imati tako tvrdoglavi i jednostran pogled na ovaj problem. Morate pokušati stvoriti uvjete za mir”, rekao je Ayrault.

I palestinski predsjednik Mahmoud Abas je upozorio kako bi mirovni pregovori mogli propasti ako Trump preseli veleposlanstvo, prenosi France 24.

Kad bi se to dogodilo, poništila bi se desetljeća američke politike, koja je održavala stav da se status Jeruzalema mora odlučiti u mirovnim pregovorima s Palestincima. Jeruzalemova istočna i pretežno arapska strana je pod izraelskom okupacijom još od 1967.

Trojica američkih senatora su predstavili dokument koji je namijenjen preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva. Dokument traži i prekidanje financiranja konzulata dok se veleposlanstvo ne preseli u Jeruzalemu.

Nategnuta opcija

Pariška mirovna konferencija će se održati bez vladinih službenika iz Izraela, Palestine te novoizabrane američke vlade. Iako se pokušaj uspostavljanja poljuljanog bliskoistočnog mira čini kao nategnuta opcija, organizatori kažu kako će konferencija ipak poslati poruku. Žele da i izraelski premijer Netanyahu i Donald Trump vide kako većina svijeta želi rješenje o dvjema državama u izraelsko-palestinskom konfliktu.

Palestinci su pozdravili francusku inicijativu, te se očekivalo od Abasa da će prisustvovati konferenciji, iako je njegov posjet Parizu odgođen. Izraelski premijer Netanyahu je izjavio kako je konferencija namještena i odbio je pozivnicu.

Nisu pregovarali tri godine

Izraelski i palestinski vođe nisu pregovarali još od propalog američkog mirovnog pokušaja iz 2014. Palestinski napadi na civile i pozivi na nasilje su povećali tenzije, ako što je učinilo i naseljavanje Izraelaca.

Izrael je naselio oko 600,000 svojih građana na zapadnoj i istočnoj strani Jeruzalema, koje Palestinci smatraju dijelovima svoje buduće neovisne države. Izrael je oteo iba područja u bliskoistočnom ratu 1967. Netanyahu je odbio povratak na izrealeske granice iz 1967., a mnogi članovi njegove opozicije se protive palestinskoj neovisnosti.

index.hr

Related posts