Tri utakmice u BiH sumnjive, slučaj ide u Tužilaštvo BiH

Slučajevi spornih utakmica o kojima je Evropska nogometna asocijacija (UEFA) obavijestila NSBiH, idu u Tužilaštvo BiH!

Ovo je za “Dnevni avaz” potvrdio Damir Raguž, jedan od tri tužioca NSBiH, koji su u proteklom periodu pokušali doći do saznanja je li u ishodima tri utakmice koje su navedene u dopisu UEFA-e, bilo nešto sporno, tačnije ima li indicija o namještanju rezultata. Čini se da – ima!

– Od ove tri utakmice koje su bile predmet naše istrage, dvije smo završili i uputit ćemo jedan dio Tužilaštvu BiH, koje će nastaviti istragu – rekao nam je Raguž.

Nažalost, na pitanje šta su tužioci na kraju zaključili, on, zbog povjerljivosti podataka o istrazi, nije mogao dati odgovor.

– Ne mogu vam to reći. Mi smo u proteklom periodu obavili čitav niz saslušanja aktera, službenih lica… svih onih koji su imali veze s tim susretima. No, tužioci Nogometnog saveza BiH nemaju instrumente da provedu detaljnu istragu, onako kako to rade državni organi. Indicija da postoje elementi namještanja ima, ali neka to utvrdi Tužilaštvo.

Mi smo samo tužioci NSBiH, ograničenih mehanizama. Možemo zvati ljude na ispitivanje, ali ih ne možemo primorati na to. Nemamo pravo ni tražiti da nam predaju telefone, daju kontakte, ne možemo provjeravati listing i pratiti telefonske pozive… Ne možemo pritiskati. A ono što je sigurno jeste da nam niko tokom ispitivanja neće sam od sebe reći: “Jesam namjestio utakmicu.”

Na mogućnost namještanja tri premijerligaške utakmice UEFA-i je ukazao sistem ranog upozoravanja, koji otkriva neobično visoke uplate i šalje alarm u Nion.

Raguž kaže da su aktivnosti tužilaca u posljednje vrijeme, zbog zgusnutih aktivnosti NSBiH, bile nešto umanjene, ali da će tužioci kompletan posao u vezi sa spornim utakmicama završiti do kraja sezone.

– Dvije utakmice su obrađene, sada idemo na treću. Uskoro ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo donijeti odluku da proslijedimo materijal Tužilaštvu BiH te ćemo otvoriti slučaj treće utakmice. Sve će biti gotovo do kraja prvenstva – dodao je Raguž.

Treba spomenuti, da je UEFA upozorila na tri susreta za koje se sumnja da su namještena zbog kladionica. Dakle, nije u pitanju mešetarenje zbog pozicija na tabeli. Takve utakmice bi trebale biti u fokusu NSBiH i nadležnih istražnih organa u BiH. Ako je suditi po nedjelovanju NSBiH i ostalih nadležnih po tom pitanju, poruka je jasna, u bh. fudbalu sve je pošteno.

Related posts