Tri kantona u kojima je prošle godine pronađeno najviše falsifikovanog novca

Falsifikatori novca u proteklim godinama u opticaj su pustili desetine hiljada KM lažnog novca. U prodajnim objektima završile su skoro sve vrste novčanica, pa čak i kovanice, dok su kada je riječ o valutama, osim KM u opticaj puštene i lažne novčanice eura.

Samo u prošloj godini na tržištu BiH pronađeno je preko 30.000 falsificiranih KM i preko 15.000 lažnih eura. Najviše raste falsifirciranje novčanice od 20 KM i kovanice od jednu KM, stoga bi građani i trgovci trebali obratiti posebnu pažnju kada od nekoga uzimaju ovaj novac.

Kako su za Fokus.ba istakli iz FUP-a, statistički podaci za 2017. godinu pokazuju da tri kantona prednjače vezano za krivično djelo “Krivotvorenje novca”.

Najveći broj ovih krivničnih djela zabilježen je prošle godine u Srednjobosanskom kantonu, ukupno osam. Slijede Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton sa po sedam.

U ostalim kantonima zabilježen je manji broj slučajeva: u Unsko-sanskom tri, u Posavskom i Kantonu Sarajevo po dva, u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10 po jedan, dok u Bosansko-podrinjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu nisu zabilježena ova krivična djela.

U prošloj godini zbog krivotvorenja novca u FBiH su uhapšene četiri osobe, od čega tri u Srednjobosanskom kantonu.

U BiH su u proteklim godinama podignute i optužnice protiv određenih osoba koje su falsifikovale novac. Tako Tužilaštvo BiH tereti Mirka Trivana i Aleksandra Budišu da su pribavljali falsifikovane novčanice u apoenima po 20 i 50 KM te ih na osmišljen način stavljali u opticaj. Po dojavi građana Trivan i Budiša su uhapšeni kada su u ugostiteljskim objektima falsifikovanim novčanicama plaćali račune za poručena pića. Policijskim pretresom u njihovom vozilu je pronađeno nekoliko falsifikovanih novčanica.

Related posts