Tri hiljade ruža za tri hiljade žrtava: BiH će pobijediti zločinačke politike

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao dženazi za dvije žrtve genocida u Višegradu, te manifestaciji obilježavanja godišnjice zločina u ovom gradu, koja je održana na Mostu Mehmed-paše Sokolovića.

Potpredsjednik je najprije posjetio naselje Međeđa, gdje je upriličen vjerski program posvećen šehidima. Potom, na mezarju Stražište je položio cvijeće, odao počast šehidima, te prisustvovao dženazi koja je klanjana za dvije žrtve genocida.

Tokom dana, na Mostu Mehmed-paše Sokolovića, upriličena je manifestacija kojom je obilježena godišnjica zločina na ovom mjestu. U rijeku Drinu je spušteno 3.000 ruža za 3.000 žrtava, a tokom programa, potpredsjednik se obratio prisutnima.

– Svake godine je sve manje onih koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme i energiju da bi organizovali ovakve skupove. Čini mi se da se polahko umaramo. Ne odustajemo, ali se umaramo. A umor je prvi znak odustajanja. Nemate pravo na to, nemamo pravo na to. Mi smo preuzeli emanet slobode, mira i države Bosne i Hercegovine od naših šehida. Nemamo pravo kao generacija Bošnjaka na ovom prostoru iznevjeriti taj emanet. To nam je obaveza dok smo živi, ali je i obaveza da prenesemo na buduće generacije da ovo obilježavaju. Ako to ne budemo raditi, ako budemo prepuštali zaboravu, isto zlo se može ponoviti našoj djeci.

Od 1941. do 1945. godine, ovdje su ubijani muslimani. I 1992. godine ovdje su ubijani muslimani. Zbog toga, mi smo danas ovdje, da ne bi dvije hiljade i neke godine ovdje ponovo bili ubijani bosanski muslimani.

Ista ideologija koja je ubijala 1941. godine, ubijala je i 1992. godine. Ista ideologija je i danas na vlasti u ovom entitetu. Oni koji danas vladaju u ovom entitetu baštine zaključke 9. januara 1992. godine i provode istu politiku, samo drugim sredstvima. Isti je cilj – da nas ne bude ovdje ili da nas bude što manje.

Današnja vlast veliča sve one koji su ubijali na ovom mostu, negira zločine koji su počinjeni na ovom mostu i na svakom drugom mjestu u Bosni i Hercegovini. Današnja vlast daje priznanja onima koji su čini zločine nad Bošnjacima, daje nazive ustanova po imenima ratnih zločinaca. Završna faza genocida je poricanje zločina, veličanje zločinaca i vrijeđanje žrtava. Sve to današnja vlast čini.

Mi im poručujemo danas sa ovog mjesta da mi znamo šta oni rade, i da u tome nikada neće uspjeti. Nisu uspjeli oni 1941., nisu uspjeli oni 1992. godine, a neće uspjeti ni ovi danas. Mi ćemo ih pobijediti, Bosna i Hercegovina će ih pobijediti i nadživjeti. Sve zločinačke politike ova zemlja i ovaj narod su nadživjeli. Poručujemo im da iz historije izvuku neke pouke – poručio je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić, navodi se u saopćenju.

Related posts