Treći čovjek Crkve dobio 6 godina zatvora: Pell je seksualno zlostavljao 13-godišnje dječake

Po mom mišljenju, vaše ponašanje je prožeto zapanjujućom arogancijom, kazao je glavni sudac Peter Kidd tokom izricanja presude koja je trajala više od sat vremena

Kardinal i bivši vatikanski rizničar George Pell osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu.

Sedamdesetsedmogodišnji Pell je najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se na australskom sudu sudilo za seksualno zlostavljanje.

Seksualni prestupnik do kraja života

“Po mom mišljenju, vaše ponašanje je prožeto zapanjujućom arogancijom”, kazao je glavni sudac Peter Kidd tokom izricanja presude koja je trajala više od sat vremena. Smatra i da je Pellova moralna krivnja u oba slučaja visoka.

Kidd je odredio razdoblje od tri godine i osam mjeseci u kojem neće moći biti uvjetnog otpusta, a Pell će do kraja života biti registriran kao seksualni prijestupnik.

13-godišnji dječaci

Pell je osuđen za pet seksualnih prestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale Sv. Patrika i prijetilo mu je do 50 godina zatvora.

Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine u sobi i hodniku u katedrali svetog Patrika u Melbourneu, gdje je Pell bio nadbiskup.

“Po mom mišljenju, prva epizoda u svećeničkoj sakristiji uključivala je drzak i nasilan seksualni napad na dvije žrtve”, rekao je Kidd.

Tijekom izricanja presude jasno je stavio i do znanja da se kazna temelji isključivo na zločinima za koje je osuđen Pell te da se on ne smije koristiti kao “žrtveni jarac”. “Nisam ovdje da sudim Katoličku crkvu”, kazao je.

Tvrdi da je nevin

Sudac Kidd objasnio je da je za izricanje kazne uzeo u obzir “gnusne zločine” koje je izvršio Pell, ali i njegovu stariju dob te činjenicu da je “na drugi način vodio besprijekoran život”.

“Možda nećete živjeti dovoljno dugo da izađete iz zatvora”, rekao je.

Porota je Pella proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u februaru ove godine nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudac Kidd.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegov mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Related posts