Tramp iz bunkera razgovarao s guvernerima: Morate dominirati ili ćete izgledati kao hrpa kretena

Predsjednik je navodno rekao guvernerima kako se cijeli svijet smijao kada su demonstranti zapalili policijsku stanicu u Mineapolisu

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao je s guvernerima 50 država SAD u telekonferencijskom pozivu koji je održan iz bunkera u Bijeloj kući, objavio je CNN. 

– Morate dominirati ili ćete izgledati kao hrpa kretena. Morate uhapsiti ljude – rekao im je u pozivu iz bunkera i dodao kako će ih demonstranti u suprotnom pregaziti, piše CNN.

Tramp je navodno rekao guvernerima kako se cijeli svijet smijao kada su demonstranti zapalili policijsku stanicu u Mineapolisu. 

Novinar “Washington Posta” Rober Kosta (Costa) u kontaktu je s jednom osobom koja je sudjelovala u pozivima.  Njegov kontakt mu je rekao kako je predsjednik tražio da koriste vojsku i Nacionalnu gardu u borbi s demonstrantim. 

Nakon vala prosvjeda u subotu navečer zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je zbog brutalne policijske fizičke sile umro tokom privođenja u Mineapolisu, u brojnim gradovima uveden je policijski sat.

Tako su ga uveli i gradovi Los Anđeles, Čikago, Detroit i Vašington, dok je jugozapadna država Arizona uvela za cijelu sedmicu policijski sat u državi nakon što su demonstranti izišli na ulice i sukobili se s policijom, koja je upotrijebila suzavac i gumene metke. 

Ograničenje kretanja koje će pogoditi milione ljudi stupilo je na snagu istovremeno s raspoređivanjem preko 5.000 pripadnika Nacionalne garde, koji su aktivirani u 15 država i glavnom gradu kako bi dali podršku lokalnim snagama reda.

Izvor: Avaz.ba

Related posts