Ramazanske lepinje iz pekare Destana Ćunaja, koja se nalazi u centru Sanskog Mosta, već decenijama su neizostavni dio iftarske sofre kod onih koji poste.
Svako ko ih je probao potvrdiće kako one imaju poseban ukus, a svojim mirisom i svježinom ispune porodične domove, dajući iftarskim svečanostima posebnu čar. Ono što ovu pekaru izdvaja u odnosu na druge je što se lepinje peku na tradicionalan način, u krušnoj peći na drva, a tokom pripreme tijesta koristi se stara receptura.
Ramazanija nije ništa drugo nego lepinja koja u mjesecu ramazanu na svom gornjem sloju dobija ukras od ćurekota, koji širi svoj poseban miris sokacima i privlači mnoge koji tuda prolaze.
Sam vlasnik pekare kaže kako nema neke posebnosti u pripremi tijesta, ali da tokom pripreme postoji mala tajna koju ne želi otkriti, ali odaje kako u mirisu i okusu ramazanije glavnu ulogu igra ćurekot. Tokom cijelog dana vrijedne ruke pekara pripremaju lepinje koje naposlijetku dospijevaju do postača.
“Cijelog dana ih pečemo, tako da građani u svakom trenutku mogu kupiti vruće ramazanije. Posebno nam je drago da je u tradiciji ostalo i to da stari i mladi dođu pred iftar kako bi kupili vrele lepinje”, ističe Ćunaj.
Prisjeća se kako je u Sanski Most došao prije više od četrdeset godina iz Travnika, gdje je završio pekarski zanat. Kaže kako se on vijekovima prenosi s koljena na koljeno unutar ove porodice, koja je prije više od stotinu godina na prostore Bosne i Hercegovine doselila iz okoline Prizrena.
U posljednjih nekoliko godina Ćunaj je u penziji, a posao vode njegova supruga i sinovi.
nezavisne.com