Todorić: Operaciju u Srebrenici naredio je policijski vrh Srbije

Advokat Vladimir Todorić, pravni zastupnik bivših srbijanskih policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, izjavio je da je dopis iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH “nedvosmisleno potvrdio” da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj “crnoj operaciji” naređenoj iz vrha srpske policije.

Todorić je agenciji Beta rekao da na suđenju, koje počinje 21. septembra, očekuje oslobađanje njegovih klijenata, ali i započinjanje istrage protiv odgovornih iz vrha policije koji su naredili tu akciju, navodeći da brzo hapšenje, podizanje optužnice i otpuštanje Dumanovića i Trbovića predstavlja “jedan vidi zataškavanja odgovornosti” za taj događaj.

“Policajac mora da posluša nadređenog u svakom naređenju, koje je zakonito i za koje je taj nadređeni ovlašten. Ali ne može neko da policajcu naredi da mu čuva djecu, čisti kuću, otme nekoga ili izvrši neko krivično djelo. Ovdje se upravo o tome radi – njima je bilo naređeno da izvrše nezakonitu akciju, oni su na to ukazali, podnijeli krivičnu prijavu, a kao rezultat pretrpjeli su nevjerovatan pritisak”, rekao je Todorić.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH navela je u odgovoru na upit Sindikatu policije Sloga da je obaviještena o dolasku tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i pratnje 11. jula 2015. godine u Potočare. Direkcija je u dokumentu u koji je Beta imala uvid dodala da je službenim notama obaviještena o dolasku Vučića na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici, o sastavu delegacije, kao i osobama koje su angažovane kao neposredna zaštita premijera Srbije.

“Imena pripadnika Odjeljenja za opservacije i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića ne nalaze se na spisku članova delegacije, niti pripadnika fizičke zaštite tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2015. godine”, naveli su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Dumanović i Trbović su uhapšeni i određen im je pritvor jer su medijima u oktobru prošle godine dali intervju u kojem navode da su bili, kao pripadnici MUP-a, u Potočarima 2015. godine tokom fizičkog napada na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih. Tvrdili su da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

Todorić je naveo da će odbrana na suđenju insistirati na tvrdnjama iz dopisa Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Ovaj dokaz iz BiH je nešto na šta državni organi u Srbiji moraju da odgovore. Da je Srbija normalna zemlja ovo bi bilo dovoljno da tužilaštvo pokrene istragu protiv odgovornih u policiji – protiv vrha policije koji je naredio takvu nezakonitu akciju”, rekao je Todorić.

On je kazao da je od početka slučaja hapšenja i podizanja optužnice protiv Dumanovića i Trbovića “vladala sumnja da su postojale zloupotrebe u vrhu policije” na koje su oni ukazivali kada su prije nego što su uhapšeni podnijeli krivične prijave protiv nadređenih povodom akcije u Potočarima 2015. godine.

Podsjetio je da su Dumanović i Trbović bili policajci koji su više od deset puta su bili nagrađivani, ističući da je zato svima bilo nejasno zbog čega se oni na tako brz način hapse, optužuju i otpuštaju.

“Oni su bili policajci, nisu bili članovi nikakvih obavještajnih struktura, koji su radili svoj posao do tada već duži niz godina, gdje su bili nagrađivani više od deset puta, proglašavani policajcima, pa je svima bilo nejasno zbog čega se oni na tako brz način hapse optužuju i dobijaju otkaz u policiji”, rekao je Todorić.

Policajci Trbović i Milan Dumanović su uhapšeni i određen im je pritvor jer su medijima (Al Jazeera) u oktobru dali intervju u kojem navode da su bili, kao pripadnici MUP-a, u Potočarima 2015. godine tokom fizičkog napada na premijera Aleksandra Vučića. Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, a po usmenom nalogu pretpostavljenih.

Related posts