Tjeraju ih tenzije, nemogućnost napredovanja… Rijeke mladih napuštaju BiH!

Istraživanje Instituta za mlade “Kult” pokazuje da je u posljednje dvije godine oko 80.000 mladih osoba napustilo Bosnu i Hercegovinu.

Loša situacija u zemlji popraćena stalnim tenzijama, nemogućnost napredovanja i besperspektivnost samo su neki od uzroka koji tjeraju pojedince, ali i cijele porodice na odlazak iz BiH, piše “Avaz“…

Predaju aplikacije Facebook stranica “Idemo u Njemačku – BiH” ima više od 40.000 članova koji traže ili nude savjete onima koji žele napustiti našu državu.

O velikoj zainteresiranosti za odlazak svjedoče i objave na ovoj stranici o terminima za razgovor u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu. U komentarima na objavama može se vidjeti da ljudi koji su predali aplikaciju u martu ove godine, termin za razgovor u Ambasadi očekuju tek krajem ove godine ili čak početkom naredne.

Vjenčanje i kofer

Situaciju u kojoj se nalazi BiH najbolje opisuje fotografija mladog bračnog para iz Doboja. Na dan svog vjenčanja Emina Mujkić-Hadžić i Ammar Hadžić fotografirali su se pored puta s koferom i natpisom “Njemačka”, te na originalan način pokazali cijelu situaciju.

“Ideja za fotografiju nastala je zbog toga što oboje učimo njemački jezik i cilj nam je da tamo nastavimo svoj život. Fotografija na satiričan način pokazuje situaciju u kojoj se nalaze svi mladi ljudi”, rekao nam je Ammar Hadžić.

Šta kažu oni koji su napustili državu ili se za to pripremaju.

Aldin Rakovac: U BiH nije moguće zasnovati porodicu

“Postavljam sebi pitanje često kako ovdje zasnovati porodicu, kako osigurati tom djetetu normalan život. U svakom scenariju moj je zaključak da ovdje u BiH nije moguće zasnovati porodicu. Nakon dugo razmišljanja odlučio sam da ću dati sve od sebe da napustim BiH. Nadam se da ću u periodu od godinu dana, dok čekam vizu, uspjeti pronaći poslodavca i otići”, rekao je Rakovac.

Adnan Sinan: Trudio sam se godinama, ali uzalud

“Godinu sam u Njemačkoj, našao sam posao u svojoj struci, radim kao zubni tehničar. Žao mi je što naša država propada, ali ja imam samo jedan život i on je kratak da bih ga trošio na popravljanje države. Trudio sam se godinama da nešto ostvarim i promijenim, ali uzalud. Jednostavno, imam osjećaj da sam ovdje za godinu postigao više nego za deset u Bosni.”

Abaz Hatunić: Djeci želim osigurati bolju budućnost

“Uspio sam prikupiti sve papire i sada se pripremam za odlazak u Njemačku. Prvo odlazim ja, a onda žena i dvoje djece. Odlučili smo se na ovaj potez jer znam njemački, živio sam tamo kao dijete i znam kakvi su uslovi. Iskren da budem, najveći razlog mog odlaska je taj što želim svojoj djeci osigurati bolju budućnost, jer u BiH nema perspektive za normalan život”, rekao je Abaz Hatunić.

Related posts