Tigar: Ne bi me iznenadilo i da idu s optužnicom bez ikakvih dokaza

Na jučerašnjem nastavku ročišta za određivanje pritvora pred Kantonalnim sudom u Bihaću ratnom komandantu 502. Viteške brigade Petog korpusa Armije RBiH Bihaćke Hamdiji Abdiću Tigru, Jasmiru Topalu, Dedi Karabegoviću, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, odbijen je zahtjev Tužilaštva USK da se navedenima odredi pritvor zbog sumnje za ubistvo HVO generala Vlade Šantića.

Vrhovni sud FBiH inače je 29. decembra, odlučujući o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva USK za prenošenje mjesne nadležnosti na drugi sud na području drugog kantona, u predmetu “Hamdija Abdić i drugi”, donio rješenje kojim je taj prijedlog odbio kao neosnovan.

Zahtjev za prenošenje nadležnosti uputio je postupajući tužilac Tužilaštva USK Husein Huzejrović.

Ročište vodio je sudija Kantonalnog suda Bihać Fikret Hodžić.

Kako je za „Avaz“, nakon ročišta, potvrdio Hamdija Abdić Tigar, on je i očekivao ovakav ishod.

– Godinama se stalno ponavlja ista priča. Terete nas bez ikakvih dokaza i uvijek iznova preživljavamo isto. Međutim, uprkos današnjoj odluci, ne bi me iznenadilo i da idu s optužnicom bez ikakvih dokaza, ali vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu. Ja znam da mi je savjest čista – kazao je Abdić za „Avaz“.

Abdić i njegovi saborci bili su uhapšeni u Bihaću u decembru prošle godine i nakon toga je Kantonalni sud odlučio da nema razloga za određivanje pritvora. No, Tužilaštvo je tražilo novo ročište i uputilo novi zahtjev za pritvor, koji je danas i odbijen.

Related posts