Teško do kazne za domaće vozače u stranim vozilima

Prijedlog Savjeta ministara da se građanima u BiH zabrani da voze aute sa stranim tablicama nije prošao u izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, potvrdio je Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH. Andrić je pojasnio da se ovim prijedlogom htjelo dati mandat nadležnim MUP-ovima da rješavaju tu stvar, ali da s obzirom da to nije prošlo time će se i dalje baviti carinski organi. “Da je prošao amandman kojim se može voziti takvo vozilo do tri mjeseca, imali bismo konflikt sa carinskim propisima.

Jedini ispravan put je bio ili potpuno zabraniti vožnju na stranim tablicama ovim zakonom ili ostaviti Carini da oni to provode”, rekao je Andrić. On kaže da se odustalo od toga da se to pitanje reguliše ovim zakonom, dodajući da ima dosta građana koji žive i rade u BiH, a voze automobile sa stranim tablicama i da je problem identifikovanje tih vozila za koja u BiH ništa nije plaćeno od dažbina. Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se ovim zakonom suštinski ništa neće promijeniti kad je u pitanju vožnja auta na stranim tablicama. Kako kaže, brisanjem člana kojim se predviđala zabrana upravljanja automobilom na stranim registarskim oznakama za lica koja žive u BiH, ostaje niz nepravilnosti koje su se i ranije dešavale.

“Problem nije samo pravo na upravljanje vozilom, već i evidentiranje vozila ulaskom u BiH, tako da to nije samo problematika Zakona o bezbjednosti saobraćaja i kontrole policije, nego i kontrole Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako se ne bi činili carinski prekršaji”, kaže Radović. On ističe da prema novom zakonu državljani BiH koji se vrate iz inostranstva da u BiH ostanu da žive mogu voziti na stranim tablicama najduže tri mjeseca, ali da se to odnosi samo na tu kategoriju ljudi. Ipak, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da kontrolu u unutrašnjosti BiH kad je u pitanju upravljanje vozilom sa stranim tablama vrše nadležni policijski organi u BiH.

“Ukoliko bi državljanin BiH koji nema prebivalište vani bio zatečen da upravlja vozilom na stranim tablicama, policijski organi bi trebalo takav slučaj da prijave Carinskoj službi BiH radi pokretanja carinskog prekršaja”, rekao je Kovačević. Pored strožih kazni za vozače i pješake predviđenih novim zakonom, jedna od novina je i uvođenje prenosivih tablica, što će naročito pogodovati prodavcima polovnih automobila, jer će oni prilikom prodaje auta moći zadržati prenosive tablice i prebaciti ih na drugi auto.

nezavisne.com

Related posts