Tačnost 90 posto: Naučnici mogu predvidjeti kad će pacijent umrijeti

Iako na prvi pogled djeluje jezivo, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno pomoći pacijentu i njegovoj porodici, navodi Daily Mail. Objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak života i načina na koji se to stvarno i događa.

Istraživanja pokazuju da 80 posto Amerikanaca želi da provede posljednje dane u sopstvenom domu, ali da 60 posto, na kraju, umre u bolnici. Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su “istrenirali”, odnosno popunili duboku neuronsku mrežu podacima dva miliona pacijenata.

– Uspjeli smo da izgradimo predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na osnovu svih uzroka, umjesto da se to radi po modelu za specifičnu bolest ili demografske grupe – objašnjavaju istraživači.

Za kvalitetnu palijativnu njegu nije najvažnije tačno znati od čega pacijent umire.

– Naš pristup koristi “duboko učenje” – pregled pacijenata primljenih u bolnicu i identifikovanje onih kojima će ta vrsta njege najvjerovatnije biti potrebna – navodi se u studiji.

Izvor: B92.net

Related posts