Svjedok u Hagu: "Škorpione" je kontrolisala i plaćala Služba državne bezbjednosti Srbije

U nastavku suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, bivši pripadnik “Škorpiona” Goran Stoparić rekao je da je vidio strijeljanje srebreničkih Bošnjaka kod Trnova u julu 1995. godine.
Stoparić je izjavio da je bio očevidac ubistava šestorice Bošnjaka iz Srebrenice, koje su “Škorpioni” počinili i snimili u julu 1995. kod Trnova. Kako je dodao, ubistva zarobljenika i snimanje zločina naredio je komandant “Škorpiona” Slobodan Medić zvani Boca.

Šestoricu Bošnjaka prethodno su, kako je opisao Stoparić, Mediću predali policajci iz Doboja, koji su objasnili da se zarobljenici iz Srebrenice “razmještaju… da bi se izbjegle masovne grobnice”.

Stoparić je posvjedočio da su “Škorpioni” – čija je baza bila u selu Djeletovci u istočnoj Slavoniji, gdje su obezbjeđivali naftne izvore – plate i opremu dobijali od SDB-a Srbije iz Beograda. Uz to, po njegovim riječima, komandant jedinice “svakodnevno” je išao u kancelariju srpske tajne policije u obližnjem Šidu.

Svjedok je naznačio da su “‘Škorpioni’ formalno bili dio vojske Republike Srpske Krajine (RSK), ali ih je sponzorisala SDB Srbije”.

“Boca je raportirao Milanu Milanoviću Mrgudu, pomoćniku ministra Odbrane RSK-a, ovaj Frenkiju, a Frenki – Jovici Stanišiću”, pojasnio je Stoparić.

Za Milovanovića je svjedok naveo da je “izdavao naređenja za akcije ‘Škorpiona’”, uz “veliki uticaj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije”.

“Mrgud je bio posrednik, neko iza njega je imao kontrolu, ko – ne znam… Mrguda se Medić bojao, ne vojske”, opisao je Stoparić.

Izjavio je i da su “30 posto ‘Škorpiona’ činile Frenkijeve ‘Crvene beretke’”, odnosno ljudi koji su prošli kroz obuku u kampovima SDB-a Srbije i imali ratno iskustvo.

U jedinice koje je, poput “Škorpiona”, nazvao “satelitima SDB-a Srbije”, svjedok je ubrojao i “Tigrove” Željka Ražnatovića Arkana, “Poskok”, “Vukove s Drine” i druge.

Stoparić je posvjedočio i da su Stanišić i Simatović 1995. godine slali “Škorpione” u Veliku Kladušu i Bihać.

Svjedok, koji je od 1991. do 1995. godine bio pripadnik više srpskih jedinica, potvrdio je da su paravojske ubijale, pljačkale i proganjale nesrpsko stanovništvo u selu Tovarnik i u Vukovaru u Hrvatskoj, kao i u Brčkom u BiH.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i Simatovića, glavnog operativca te službe, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Stoparić će nastaviti svjedočenje danas, prenosi BIRN BiH.

Related posts