Svjedok na suđenju Zukiću i drugima: Karavdić je tražio 19.000 KM da mi zaposli sina u Elektroprivredi

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amiru Zukiću i drugima, optuženima u predmetu “Bosna”.

Osim Zukića, u istom predmetu optuženi su glavni tehničar ORL odjela na KCUS-u Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, koji se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i protuzakonito posredovanje.

Esed Džananović optužen je za zloupotrebu položaja i nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredi, dok se Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Osim toga, Zukić je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Svjedok Ibrahim Garić iz Banovića ispričao je da je on jedini u porodici zaposlen i da radi u Rudniku mrkog ugla Banovići u elektro službi, te da ima sina koji je završio školu za elektromehaničara i koji već godinama traži posao. Prema njegovim riječima, on je prošle godine, pred kraj proljeća, ušao u poljoprivednu apoteku u Banovićima, kako bi kupio hranu za stoku. Tu je, kako je ispričao, kratko razgovarao sa vlasnikom apoteke Adilom Modrićem, kojeg poznaje odranije.

– Znao je da povremeno privatno radim kao elektroinstaler. Pitao me ima li posla za mog sina, a kada sam rekao da nema, kazao je kako ima neka solucija za to i da Ramiz Karavdić može “da valja”, da mi zaposli sina u Elektroprivredi. Od njega sam dobio papirić sa Ramizovim brojem mobitela i imenom – kazao je svjedok.

Garić je ispričao kako Karavdića površno poznaje, više iz viđenja, još iz perioda kada je radio u pošti. Nakon što je izašao iz poljoprivedene apoteke, priča svjedok, nazvao je Karavdića i predstavio se, te mu kazao da ga zove u vezi zaposlenja u Elektroprivredi, te da će ga ponovo nazvati sa fiksnog telefona, kada bude kući zajedno sa sinom.

– Odmah sam otišao kući i ispričao sinu šta se desilo i s kim sam se i zbog čega čuo. Nazvao sam ga sa fiksnog i uključio spikerfon da i sin čuje o čemu pričamo. Kazao mi je da za zaposljenje u Elektropriredi treba 19.000 maraka i sinov broj mobitela, kao i diploma škole, a onda su njih dvojica kratko pričali – kazao je Garić, dodavši da se nije raspitivao o tome o kojem tačno radnom mjestu se radi.

Prema riječima svjedoka, sa Karavdićem poslije toga nisu čuli oko dva mjeseca.

– Zvao je na fiksni broj. Prvo se javila snaha na telefon, a kada se čuo sa sinom kazao mu je da istog dana svoju diplomu donese u kafić “Astra” u Banovićima. Sin mi je rekao da od toga nema ništa i da je odustao – kazao je Garić.

Njegov sin Mensur Garić ispričao je kako je srednju Elektrotehničku školu za elektroinstalera, a kasnije i godinu razlike predmeta, završio 2008. godine, te da je od tada tražio zaposlenje.

Garić je svjedočio kako mu je otac prošle godine došao sa informacijom da ima priliku da se zaposli u Elektroprivredi.

– Kada je nazvao Ramiza, on mu je rekao 19.000 maraka i da pošaljem poruku sa svojim podacima i oko škole za radno mjesto u elektroprivredi, bez više detalja. Poslao sam mu SMS sa tim što je tražio. Ko danas ne bi volio posao? Odmah nakon toga sam na internetu tražio bilo kakav oglas ili konkurs za posao iz Elektroprivrede, ali ništa nisam mogao naći. Tada mi je sve postalo sumnjivo. Oko dva mjeseca iza tog razgovora, Ramiz je nazvao da donesem diplomu u “Astru”. Pošto nisam našao oglas, nisam htio donijeti diplomu i poslao sam mu poruku da nisam zainteresovan – kazao je Garić.

Adil Modrić, vlasnik poljoprivredene apoteke u Banovićima, svjedočio je kako Karavdića poznaje preko 10 godina i da je u njegovoj apoteci kupovao potrepštine za poljoprivedu.

– Prošle godine u aprilu ili maju je došao kod mene u radnju da nešto kupi. Kroz priču je kazao da traži dobrog električara za stalni posao, ali nije spominjao firmu u kojoj bi radio. Rekao sam da ima komšija Garić, koji se privatno bavi tim poslom sa sinom, pa da vidi sa njim. Oni su mi pali na pamet, jer su mi komšije i znam da sin ne radi. Ne sjećam se da mi je ostavio ikakav papirić sa kontaktom. Kroz dan ili dva u radnju je došao Ibrahim da uzme hranu za stoku i spomenuo sam mu da Ramiz traži električara, pa da se čuje sa njim – kazao je Modrić.

Dodao je da je Karavdić nakon mjesec došao ponovo u radnju i kazao kako ne može dobiti Garića na mobitel, te ga zamolio da ga on nazove sa fiksnog telefona.

Odbrana optuženog Mirsada Kukića uputila je prijedlog Sudu da se u odnosu na njega odvoji krivični postupak, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje, te će Sud u narednom periodu donijeti odluku o ovom prijedlogu.

Sljedeće ročište zakazano je za 18. august.

Related posts