“Švercanje” na slovenačkom autoputu: Vinjetu “otpuhao vjetar”

Vinjeta na vjetrobranskom staklu koja dokazuje da je za vozilo plaćena cestarina u Sloveniji je obavezna već devet godina, a nadzornici državnog koncesionara, kompanije DARS, bilježe i zanimljive događaje s vozačima bez vinjete, kad moraju platiti kaznu.

– Ima različitih nespretnih, ali i smiješnih izgovora zašto su bez vinjete – na primjer da ju je odlijepilo dijete, otpuhao vjetar ili da je otpala u autopraonici – ispričao je za ljubljanski list “Žurnal” službenik DARS-a Marjan Koler, podsjetivši da se vinjeta nalijepi na unutrašnju stranu stakla, zbog čega nije baš vjerojatno da može samo tako otpasti.

Ima i manje ugodnih situacija, kad je zbog vozača koji odbijaju platiti kaznu potrebno pozvati policiju. Tako su policajci jednom prilikom morali agresivnu vozačicu iz Njemačke vezati lisicama, jedan je vozač nakon što mu je izdan nalog za globu prijetio da će se zapaliti, a redarstvo je moralo intervenirati i kad je skupina turskih državljana bez vinjete u znak protesta na sat vremena blokirala saobraćaj, tako što su sjeli na sredinu ceste.

Broj onih koji riskiraju takve situacije se zadnjih godina povećava, pa je lani naplaćeno šest posto više kazni, a u državni budžet pristiglo osam milion eura, kazao je Koler.

-Kod slovenskih vozača popularan je trik s vinjetom koji se također kažnjava i to s 500 eura, a primjenjuju ga oni koji vinjetu žele koristiti na više vozila, pa je zalijepe preko folije, kako bi je mogli upotrijebiti više puta. Takav se prekršaj kažnjava s maksimalnih 500 eura, a najviše takvih prekršitelja je iz Ljubljane i okolice – ispričao je Koler.

Related posts