Svečanom akademijom obilježena 26.godišnjica formiranja HVO Regije Bihać

Braniteljska udruženja HVO Bihać i ove godine uz podršku Vlade USK-a, Grada Bihaća i Ministarstva za pitanje branitelja Republike Hrvatske , polaganjem cvijeća i svečanom akademijom obilježila su 26.godišnjicu formiranja HVO Regije Bihać. Ovogodišnja svečana akademija bila je prilika da se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bihaća, USK-a i Republike Hrvatske prisjete ratnog puta HVO Regije Bihać, koji je tokom opsade tadašnjeg Bihaćkog okruga u sadejstvu sa jedinicama 5.korpusa Armije R BiH i policije odbranio grad Bihać i stanovnike Bihaćkog okruga.

U svojim obraćanjima Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a, Tomo Medved, ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske, Franjo Jurić i Mladen Šantić, ispred HNS-a, ratni komandanti Ivan Prša i Franjo Grgić, istakli su da je HVO Regije Bihać formiran u teškim trenutcima za ovaj kraj, ali trenutcima koji su jasno iskazali volju hrvatskog naroda u Bihaću da odbrani svoj grad i svoju državu zajedno sa komšijama Bošnjacima.

„Čestitam pripadnicima HVO Regije Bihać 26. godišnjicu formiranja HVO i nadam se da ćemo jedinstvo i zajedničku borbu iz ratnog perioda pokazati u miru u narednom periodu. Ponosni smo na suživot i toleranciju i to je putokaz i vodilja za sve koji žele prosperitet i razvoj našeg grada i države Bosne i Hercegovine „- kazao je gradnačelnik Fazlić.

Pripadnici HVO Regije Bihać branili su liniju fronta u dužini od 42 kilometra (od aerodroma Željava, Plješivičkog platoa, do Skočaja, Dobrenice i Lohovskih brda). U sastavu HVO se nalazilo pet pješačkih satnija, jedna od njih je bila na prostoru Velike Kladuše. Tijekom rata HVO Regije Bihać je izgubio 72 branitelja, tri se vode nestalim, a oko 280 je što teže što lakše ranjenih.

Related posts