Sve manje djece u BiH se vakciniše, vraćaju se iskorijenjene bolesti

Na društvenim mrežama u BiH pojedini građani su u proteklim godinama otvoreno govorili o tome kao ne žele vakcinisati svoju djecu, upozoravajući na potencijalne nuspojave za koje su smatrali da mogu nauditi njihovom djetetu.

Ovaj svojevrsni antivakcinalni pokret nije karakterističan samo za bosaskohercegovačko podneblje. Posljednjih godina protiv vakcinacije širom svijeta pokrenute su različite akcije.

“To je jedan od razloga što je procjepljenost djece na puno nižem nivou nego što struka preporučuje”, naveli su za Fokus.ba iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Iz ovog zavoda napominju da je vakcnacija iznimno važna iz više razloga.

“Vakcinacija je jedan od najboljih primjera koji potvrđuje da je izreka da ‘gram prevencije vrijedi kao kilogram liječenja’ tačna. Vakcinacija je uključena u primarnu zdravstvenu zaštitu, svima je dostupna i štiti od oboljevanja i smrti uzimajući u obzir najteža oboljenja dječijeg uzrasta”, istakli su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dodaju da se od svog postanka čovjek borio protiv zaraznih bolesti. U početku se borilo protiv nečega nepoznatog. Kasnije, otkrićem antibiotika i mikroorganizama, borba protiv zaraznih bolesti je postala nešto lakša, ali još uvijek kompleksna i dugotrajna.

“U prošlom vijeku su iskorjenjene samo dvije zarazne bolesti: Velike boginje i Dječija paraliza. Od tada nije na našem području registriran niti jedan slučaj od ovih oboljenja. Nakon što su iskorjenjena ova dva oboljenja kontinuirano se prati epidemiološka situacija u državi, ali i u susjednim zemljama i regionu, i, po potrebi, preduzimaju sve opće i specifične preventivne mjere. Vakcinacija protiv dječije paralize je dio obaveznog programa imunizacije i procijepljenost preko 95% je nivo koji sprječava ponovno pojavljivanje dječije paralize”, zaključili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Related posts