"Sve ili ništa" - Dodik: Partneri iz FBiH su zbog nekih lokalnih potreba omekšali, ali...

U suštini sve su rekli isto, nije bilo ništa različito od onog što smo se dogovorili o svemu tome, kazao je predsjednik RS-a

– Riječ je o paketu sve ili ništa, ne možete uzeti šta hoćete. Ima tamo stvari sa kojima sam i ja nezadovoljan, ali smo se trudili da napravimo kompromis, rekao je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik o sastanku sa HDZ BiH i “Trojkom” u Laktašima.

– Moj utisak je da je sastanak proizveo volju i atmosferu da se to završi i februaru i mislim da kada malo pažljivije pogledate, partneri iz FBiH su zbog nekih svojih lokalnih potreba omekšali, ali je u suštini sve su rekli isto, nije bilo ništa različito od onog što smo se dogovorili o svemu tome – naveo je Dodik u porti Vladičanskog dvora u Banjaluci.

Istakao je da je ključno pitanje Izborni zakon, razgovarali smo i o zakonu o Sudu, ostala je priča o sjedištu.

– Mi insistiramo da apelaciono odjeljenje bude u Banjaluci, oni još nisu spremni da to prihvate. Razgovarali smo o Ustavnom sudu i rečeno je da raspodjela, dva Srbina, te po dva Hrvata i dva Bošnjaka, koja bi se birala u FBiH, i trojica koja bi se birala zamjenskih za strane sudije ili kako odluči parlament, to je u redu kvalifikacija, ali ih bira Parlament BiH i u kome svi imaju neku odlučujuću ulogu.

– Neće to biti strana volja, nego volja organa BiH. Dakle to smo dogovorili da izradimo, da ne bi opterećivali ovaj evropski put, da bude do kraja aprila finalizovano, naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Vladičanskom dvoru u Banjaluci proslavi Јovanjdana, krsne slave Njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Јefrema.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts