Šuti i trpi: Banke i osiguranja u BiH zabranili radnicima sindikalno organiziranje

Nekoliko banaka u Bosni i Hercegovini nezvanično je zabranilo svojim radnicima sindikalno udruživanje. Dokument o zabrani naravno ne postoji jer bi to bilo nezakonito, ali je radnicima zato nezvanično poručeno da “ukoliko krenu u formiranje sindikata, mogu slobodno podići svoju radnu knjižicu”.

Uposleni tvrde da se u bankama često “usklađuju koeficijenti s prometom”. Tako imamo i razliku u plaći radnika na šalteru poslovnice u centru Sarajeva i onih koji rade na periferiji glavnoga grada. Njihovim kolegama u manjim mjestima plaće su još niže. Iako su toga svjesni, oni naprosto šute i čuvaju svoj za bh. prilike solidno plaćen posao.

Organiziranje krenulo s otkazima

U BiH trenutno posluju 24 banke. BiH je i dan danas, kad je cijelo područje Evropske unije jedan ekonomski prostor, podijeljena na dva – Federaciju BiH i RS pa su i banke registrirane kao dva pravna subjekta koja podliježu kontroli dvije entitetske agencije za bankarstvo.

Gotovo čitav bankarski sektor u BiH kupile su strane banke, ponekad i za jednu marku. I dok radnici tih istih banaka u Evropi imaju odlično organizirane sindikate, uprave u kćerkama bankama u BiH takvo organiziranje ne podržavaju. Dio njih je u proteklih nekoliko godina zbog “racionalizacije troškova” zatvorila niskoprofitne poslovnice i smanjila broj radnika.

Dok u gradovima imamo desetak poslovnica jedne banke, stanovnici “rubnih” mjesta u BiH, čak i Neum kao turističko odredište na Jadranu, sretni su što nakon te “racionalizacije troškova” i zatvaranja poslovnica imaju jedan ili dva bankomata.

Iz Samostalnog sindikata radnika u finansijskim organizacijama BiH su naveli da se situacija sa sindikalnim organiziranjem unutar banaka ipak posljednje dvije-tri godine promijenila. Predsjednica ovog sindikata Minka Rešidbegović kazala je za Faktor da su radnici najjačih banaka u BiH posljednjih godina formirali svoj reprezentativni sindikat.

Minka Rešidbegović: Ide sporo, ali ide
– Jedna od najjačih banaka u BiH je dobila sindikat tek prije godinu. Početkom ove godine smo organizirali i sindikat u još jednoj banci. Danas četiri banke koje zauzimaju značajno učešće na finansijskom tržištu Federacije BiH nemaju svoj sindikat – kazala je Rešidbegović za Faktor.

Radnici osiguranja bez sindikata

Ona je istaknula da su kršenja radničkih prava u finansijskom sektoru BiH sveprisutna te da su neke banke odlučile zatvoriti poslovnice i otpustiti desetke radnika te da su uprave nekih banaka svojim radnicima preko posrednika poručile da ako samo spomenu riječ sindikat “mogu ići kući”.

– S druge strane, nama je direktorica odjela za ljudske resurse u jednoj banci rekla da se čudi zašto radnici te banke ne formiraju sindikat. Mi im nudimo stručnu pomoć, ali niko od radnika te banke ništa ne radi na tome. Nama je jako teško “ući” izvana ako nema zainteresiranih unutar te banke – kazala je Rešidbegović za Faktor.

Samostalni sindikat radnika u finansijskim organizacijama BiH granski je sindikat u sklopu Saveza samostalnih sindikata BiH. Imaju oko 3.500 članova iz finansijskog sektora među kojima su i osiguravajuća društva kojih je u BiH ukupno 27, uz jedno društvo za reosiguranje.

– Nažalost, samo Sarajevo osiguranje ima formiran sindikat – naglasila je Rešidbegović. Ona navodi da se radnici plaše organizirati sindikat ili učlaniti se u njega zbog mogućega gubitka posla i postanu za to zainteresirani tek kad lično budu pogođeni “sistematizacijom i restrukturiranjem”, što se nedavno dogodilo u jednoj banci.

Related posts