Sumnjate li da vam neko prisluškuje telefon? Evo kako da to provjerite (VIDEO)

Otkrića Edwarda Snowdena o razmjerama online špijuniranja iznenadila je samo potpune laike i lakovjerne. U njegovim dokumentima spomenuta je i bh. obavještajna agencija OSA koja je kupila softver za online špijuniranje Fin Spy i za njega platila 800.000 dolara.

No, ne bave se samo državne agencije špijuniranjem. Dovoljno je da otvorite oglase i vidjet ćete mnogobrojne ponude i metode za špijuniranje mobilnih telefona, a takvim načinima se najčešće služe ljubomorni partneri.
Mobilni telefoni su naročita meta prisluškivača. Postoji nekoliko načina kako se može ilegalno prisluškivati telefon.

1. Eksterni uređaju slični USB napravama koji imaju mogućnost da skinu sve podatke sa vaše SIM kartice. SIM kartica mora biti fizički stavljena u uređaj. Na taj način se mogu očitati sve SMS poruke koje su poslate sa te SIM kartice, a ponekad i snimljeni razgovori.

2. Uređaj u koji se unosi broj telefona koji se prisluškuje. Taj uređaj snima sve razgovore i kopije šalje na jednu lokaciju, najčešće bazu podataka kompanije koja održava uređaj.

3. Pazite gdje ostavljate telefon jer neko može u vaš telefon da instalira programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogućuju prisluškivačima da uživo slušaju vaše telefonske razgovore. Također, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju vašu trenutnu lokaciju.

4. Kompanije koje se bave praćenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju vaš broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju vašu tačnu lokaciju.

Ukoliko sumnjate da vam neko prisluškuje telefon, evo nekoliko znakova putem kojih možete provjeriti vaše sumnje:

Baterija se brzo troši

Klasičan znak da vam neko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite. Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njenu snagu i kada telefon ne koristite.

Telefon se sporo gasi

Ako ne možete na normalan način da ugasite telefon ili mu je potrebno mnogo više vremena nego obično, šanse su da vam neko prisluškuje telefon. Razlog tome jeste što je potrebno više vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li vam se telefon čudno ponaša.

Čudni pozadinski zvuci

Šum tokom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerovatnoća da vam se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Međutim, današnja telekomunikaciona tehnologija je veoma napredna i savremena tako da su smetnje po pitanju signala veoma retke.

Iskrivljenje glasa

Još jedan veoma čest znak da vam neko prisluškuje telefon jeste iskrivljenje glasa. Ukoliko čujete “robotski” glas osobe sa kojom razgovarate, veoma je velika vjerovatnoća da neko sluša ili snima vaš razgovor.

Dok ne koristite telefon

Obratite pažnju na to ako telefon počne čudno da se ponaša jer je moguće da imati na telefonu instaliran program za prisluškivanje. Ove programe je veoma lako ubaciti na nečiji telefon pomoću e-maila ili prebacivanjem datoteka preko Bluetootha. Fiksni telefoni također nisu izuzetak kada je riječ o prisluškivanju. Obratite pažnju na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja.

Related posts