Suha zima s malo padavina na Balkanu će povećati rizik od požara u 2018. godini

Dok će Zapadna i Istočna Evropa te Skandinavija imati više padavina tokom zimskih mjeseci, neke dijelove Španije, Italije te Balkanski poluotok očekuje suhi zimski period s malobrojnim padavinama, predviđa američka kompanija koja se bavi prognoziranjem vremena AccuWeather.

Blagi početak sezone širom većeg dijela Evrope postepeno će prelaziti u hladnoću širom dijelova centralne i istočne Evrope, a suhe vremenske prilike neće donijeti olakšanje područjima koja pate od suše, od istočne Španije do Balkanskog poluotoka.
Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Danska i Njemačka bit će zahvaćene snažnim kišnim i vjetrovitim olujama, a najgore vrijeme očekuje se u decembru i januaru 2018. godine.

Kako je rekao meteorolog iz AccuWeathera Alan Reppert, kombinacija vjetra i snijega stvorit će opasne uslove za saobraćaj, a očekuju se i česti prekidi električne energije te će se svako ko živi ili putuje u Veliku Britaniju i druge zemlje unaprijed morati pripremiti.

Dok Sjevernu Evropu očekuje vlažna zima, za istočnu i južnu Španiju, Italiju i Balkanski poluotok meteorolozi predviđaju suhu zimu s malo padavina. Iako su dijelovi Italije i Balkanskog poluotoka ove jeseni imali znatne količine padavina, one nisu dovoljne da bi se ublažile teške posljedice suše tokom ljeta.

“To ne znači da u ovim područjima tokom zimskih mjeseci nikako neće biti padavina, već ih neće biti dovoljno, što će dodatno pogoršati trenutnu sušu”, rekao je Reppert.

Mnoga od ovih područja će biti pogođena većom sušom krajem zime, što bi moglo imati značajan utjecaj na poljoprivredu u 2018. godini zbog slabe vlažnosti tla. Također, nedostatak zimskih padavina mogao bi povećati rizik od požara sljedećeg ljeta i jeseni.

U Poljskoj, Baltičkim zemljama i Ukrajini se zbog hladnog zraka očekuju snježne padavine, dok će zima u Skandinaviji ove godine biti nešto blaža.

Related posts