Suđenje Sefiću: Pozvani vještaci će govoriti o telefonskim razgovorima optuženih snimljenim nakon nesreće

U nastavku suđenja Sanjinu Sefiću, kojeg se tereti da je uzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale pješakinje Selma Agić i Edita Malkoč, Tužilaštvo KS je predložilo saslušanje vještaka Adnana Bešića koji bi tumačio telefonske razgovore i druge podatke s mobitela koji su optuženi koristili nakon nesreće.
Greškom tužiteljice koja je zastupala tužilaštvo na prošlom ročištu on nije uveden u zapisnik kao osoba koju treba saslušati pa je tužiteljica Advija Hajdo-Balta zamolila Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo da odobri njegovo saslušanje ističući kako je veoma bitno za sudski proces.

Također, predložila je da se na narednom ročištu kao svjedoci pozovu Ervin Kazić, Senad Mešić, Ranko Pandurević, Saša Kurto i Suad Đumišić, uposlenici MUP-a KS koji su napravili fotografije s mjesta nesreće, što je sud prihvatio. Prethodno je prezentovala fotodokumentaciju kako bi se uložila u sudski spis.

Tužiteljica je u sudski spis uložila i zapisnike o pretresima i oduzimanju predmeta od Dine Alića i Suada Nišića te izvode iz kaznenih evidencija za Sanjina Sefića i njegovu sestru Saru, Alića i Nišića. Uložila je i zapisnike o privremenom oduzimanju predmeta od Mirze Hadžiabdića, Pere Milojevića, Hajrudina Ramića i Naide Sijarić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar. Postupak nije ponovljen jer je advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik prihvatio da se sudski postupak nastavi iako nisu održana tri ročišta uzastopno.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Saru Sefić te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do Graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen pravosuđu BiH. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 21. februar.

Related posts