Suđenje Idrizu Begiću: Zvao sudiju zbog "rođaka"

U nastavku suđenja Idrizu Begiću, zbog optužbe za primanje nagrade zbog trgovine utjecajem, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao da ga je optuženi kontaktirao u vezi s predmetom “šumska krađa“.

Jusuf Felić, sudija Općinskog suda Cazin, rekao je kako ga je optuženi krajem 2016. pozvao na mobitel, izdiktirao mu broj predmeta i zamolio da provjeri da li je zadužen za njega.

– Vidio sam da se radi o krivičnom djelu šumske krađe, a takvih predmeta ima više u Sudu u Cazinu. Kada sam pitao zašto ga zanima taj predmet, koliko se sjećam, spomenuo je da se radi o prijatelju ili rođaku u svojstvu optuženog ili oštećenog – pojasnio je svjedok, dodavši da je Begića obavijestio da je sutkinja Senada Terzić zadužena za taj predmet i da nju kontaktira.

Sudija Felić se nije mogao sjetiti mjeseca kada ga je kontaktirao optuženi, ali je rekao da je nedugo nakon razgovora u medijima pročitao da je tužilac Begić uhapšen i da nisu imali naknadnih kontakata.

Odbrani je svjedok rekao da nije neuobičajeno u praksi da tužioci kontaktiraju sudije ili obratno, bilo telefonskim putem ili dopisom, pogotovo ukoliko je riječ o hitnim stvarima.

Svjedok je potvrdio da je istražiteljima dao izjavu u svojoj kancelariji, te da mu je tada rečeno da postoji snimljen razgovor njega i tužioca Begića.

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Prije saslušanja svjedoka, prezentirana su tri audio i video snimka nastala, kako je pojasnilo Tužilaštvo, provođenjem posebnih istražnih radnji.

Tako je emitovan snimak svjedoka Salkana Džakulića kako ulazi i izlazi iz zgrade Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, te njegov razgovor s tužiocem Begićem s dosta šumova.

Nastavak suđenja je 19. februara.

Izvor: Birn

Related posts