Studenti traže hitnu obnovu Doma ZAVNOBiH-a

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je uz podršku Rektorata, organizovao Univerzitetsku posjetu Mrkonjić Gradu i Jajcu, povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Sarajevski studenti zatražili su hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a, koji je u izuzetno lošem stanju, te je prepušten propadanju i trajnom nestanku, kako bi se i na taj način izbrisalo sjećanje na najsvjetlije trenutke naše antifašističke historije.

Podsjećamo da se radi o objektu u kojem je 25. i 26. novembra 1943. godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a.

Studenti su danas podsjetili na vrijednosti i značaj ZAVNOBIH-a, posebno ističući jedinstvo svih naroda naše države koje je tada izraženo, u želji za životom u slobodnoj i modernoj državi Bosni i Hercegovini, kakvoj danas težimo.

Također je ukazano na izuzetan značaj 25. novembra, upravo zbog toga što je tog dana nakon skoro 500 stotina godina obnovljena državnost naše domovine uz puni konsenzus i podršku svih njenih naroda, u okviru njenih historijskih granica.

Podsjećamo da su te granice potvrđene na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, održanog u Jajcu 29.11.1943. godine te da njihovih promjena nema niti smije biti bez punog konsenzusa svih njenih naroda, koji jedino može biti izražen na referendumu koji bi se održao na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine. Time se isključuje bilo kakva mogućnost razmjene teritorija i promjene prirodnih i historijskih granica.

“Sarajevski studenti su odlučni u tome da će i dalje kao nosioci budućnosti naše zemlje činiti sve da zaštite njenu državnost i suverenost”, poručio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević iz Varcar Vakufa (Mrkonjić Grada), saopćeno je iz SPUS-a.

Related posts