Stručnjaci o promjeni komandnog vodstva EUFOR-a u BiH: Mađari moraju poštovati Dejton, favoriziranje će teško sakriti

U BiH svi sporazumi i deklaracije važe dok ne počnu zadirati u nečije više interese, rekao je Ahatović

Mađarska bi trebala preuzeti komandno vodstvo od Austrije nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. U igri je bilo nekoliko zemalja, uključujući Rumuniju i Italiju, ali je odluka pala na Mađarsku, koja se obavezala da će osigurati četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine, počevši od januara 2024.

Demokratska zemlja

Zbog ove odluke javile su se opravdane sumnje zbog neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj, kao i otvorene podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku. Ipak, Politički komitet za sigurnost EU mora dati svoju saglasnost.

– S obzirom na to da je misija EUFOR-a jasno određena i da su njegove nadležnosti i ingerencije utvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, lično očekujem da i mađarski general, kao i njegovi prethodnici, poštuju Dejtonski mirovni sporazum bez favoriziranja. Ako je Mađarska, kao članica EU, demokratska zemlja, onda su i njene oružane snage, kao i u svim demokratskim zemljama, jasno odvojene od politike i ovdje bi trebale da ispunjavaju ulogu koju su im namijenili EU, NATO i Vijeće sigurnosti UN-a. No, kao što znamo, kako to već biva s BiH skoro 30 i više godina, svi sporazumi i deklaracije važe dok ne počnu zadirati u nečije više interese – rekao je za „Avaz“ profesor i vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Na naše pitanje je li opravdana bojazan od dodatnog političkog utjecaja iz Mađarske, odgovorio je:

Ahatović: Razvijati naš sistem sigurnosti. Facebook

– Ponekad imam osjećaj da se mi u BiH previše oslanjamo na internacionalni faktor u BiH, što nije dobro. Moramo razvijati naš sistem sigurnosti koji će jamčiti svim građanima BiH veći nivo sigurnosti. Opet kažem, misija EUFOR-a je jasno definirana i svako favoriziranje Dodika bit će teško sakriti, a to će onda, očito, predstavljati kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i čistu politizaciju kompletne misije koja u tom slučaju gubi smisao i kompromitira svoj vojni karakter i kredibilitet EU i NATO-a.

Brzi odgovor

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović ipak smatra da promjena rukovodstva EUFOR-a nije ništa neobično.

Kazazović: Vojni ili politički general. Facebook

– Dok se ne dokaže suprotno. Ne mislim da će on provoditi neku politiku koja će biti u skladu s politikom Orbana odnosno Mađarske. Provodit će politiku EUFOR-a. Vidjet ćemo šta će biti. U ovoj sadašnjoj situaciji, s ovim demonstracijama odnosno okupljanjima na entitetskoj granici, i bez mađarskog generala EUFOR je pokazao da nije dorastao situaciji. Sada je trebao brzi odgovor, a nije ga bilo. S druge strane, Mađarska nema nikakvu vojnu tradiciju. Pitanje je da li je taj general politički ili vojni – istakao je Kazazović.

Ruski hibridni rat

– Ne trebamo potpasti pod razne špekulacije koje su rezultat ruskog hibridnog rata koji se vodi u Evropi, kao posljedica činjenice da NATO pomaže Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. Svako odstupanje od izvršavanja jasnih nadležnosti EUFOR-a mora biti opravdano, ali i propitivano kako od naših nadležnih državnih organa tako i javnosti. Misija EUFOR-a je važna za stabilnost BiH, a stabilnost BiH je važna s aspekta stabilnosti regiona. Ne vjerujem da je u interesu SAD i NATO-a u cjelini da dopuste da klijentalističko ponašanje komandanta EUFOR-a bude izvor nestabilnosti u BiH – naglasio je Ahatović.

Izvor: Avaz.ba

Related posts