Stručnjaci iz BiH i inozemstva na kongresu oftalmologa u Sarajevu

Stručnjaci iz BiH i država širom svijeta okupili su se danas u Sarajevu na Petom kongresu oftalmologa FBiH i 14. kongresu oftalmologa jugoistočne Evrope (SEEOS), a u naredna dva dana razmjenjivat će iskustva i raditi na unapređenju znanja.

Predsjednik SEEOS-a akademik Mustafa Sefić kazao je novinarima da su danas mogućnosti za informiranje i napredovanje u struci mnogo veće s obzirom na suvremenu tehnologiju, te da ovdašnji stručnjaci pokušavaju pratiti svjetske trendove u toj oblasti.

Po njegovim riječima glaukom je drugi razlog sljepoće, kako u razvijenom tako i u nerazvijenom svijetu. U razvijenim državama degenerativne promjene na mrežnici su vodeći uzrok sljepoće, a u nerazvijenim je to mrena. Prevencija za sve te vrste bolesti jeste zdrav način života, redovita kontrola, a rano otkrivanje bolesti i praćenje je svakako najvažnije.

Oftalmologinja Slobodanka Latinović iz Novog Sada govorila je na skupu o učenju u oftalmologiji što je označeno kao važno posebno stoga što je, s novim tehnologijama, nauka posebno obrazovanje dobilo neki drugi smjer.

Naglasila je potrebu za više praktičnog rada u odnosu na teoriju, a u svom radu prof. Latinović osvrnula se na značaj tzv. internacionalne diplome za standardizaciju znanja ne samo u regiji nego cijelom svijetu.

– Interesovanje na ovim područjima je malo zato što se mladi ljudi (studenti oftalmologije i opće mdicine) praktično još ponašaju kao ranije, kad se učilo iz svoje knjige. Danas je to mnogo drugačije, a mlade ljude je potrebno uključiti u novi trend u kojem će trebati više praktičnog znanja, a manje teorijskog – naglasila je.

Oftalmologija ili okulistika je grana medicine koja se bavi proučavanjem građe i funkcije oka u zdravom i bolesnom stanju. Osobito obrađuje patologiju, kliniku i terapiju očnih bolesti i anomalije refrakcije oka.

Related posts