Stotine pacijenata u Bihaću i Sanskom Mostu neće ostvariti svoje pravo da biraju

Gradska i općinske izborne komisije u Unsko-sanskom kantonu ulaze u završne pripreme za provedbu lokalnih izbora. Poznato je kako će glasati osobe zaražene koronavirusom i u samoizolaciji, ali se još ne zna kako će glasati pacijenti hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici u Bihaću i Općoj bolnici u Sanskom Mostu.

U Bihaću je registrovano ukupno 57.818 građana s pravom glasa na redovnim biračkim mjestima. U izbornoj trci za gradonačelnika učestvuje osam kandidata, a za Gradsko vijeće 371 kandidat, odnosno ukupno 13 političkih subjekata i dva nezavisna kandidata.

“Kada je u pitanju izborna jedinica Bihać, imamo 90 biračkih odbora, oko 49 biračkih mjesta, što ukupno znači da je neophodno oko 450 osoba koje bi obavljale poslove u biračkim odborima”, kazao je Šemsudin Muslić, predsjednik Gradske izborne komisije Bihać.

Pored redovnih glasačkih mjesta, u općinama i gradovima u USK-u su i mobilni timovi koji će obilaziti staračke domove, zatvore i bolnice. A zbog pandemije koronavirusa ove godine formirani su i covid-mobilni timovi za osobe koje su zaražene ili su u samoizolaciji. Određen je način na koji će glasati.

“72 sata prije održavanja izbora se prijave da će glasati putem tog mobilnog tima uz dostavljanje nalaza ili rješenja koje dokazuje to, odnosno do 9 sati na izborni dan”, ističe Muslić.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu trenutno je više od 30 pacijenata koji će po svemu sudeći ostati bez prava glasa jer je, prema odlukama CIK-a BiH, bolnica mobilnom timu morala dostaviti spisak pacijenata koji imaju pravo glasa 20 dana prije izbora.

“Ko može pretpostaviti kada će biti u bolnici, a ovi pacijenti što leže na odjelima, koliko ja znam, oni nisu na vrijeme prijavljeni mobilnom timu, tako da jednostavno neće imati pravo glasa i mislim da je to veliki problem”, dodaje Mustafa Avdagić, direktor Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Zbog zakonskih propusta stotine pacijenata u Kantonalnog bolnici u Bihaću i Općoj bolnici u Sanskom Mostu neće ostvariti svoje pravo da biraju predstavnike lokalnih vlasti.

Izvor: Krajina.ba/Cazin.net

Related posts